gore

  • Baner Optina Alibunar

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiji posetila Opštinu Alibunar

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović Minić, u cilju efikasnijeg promovisanja i sprovođenja mera Vlade Republike Srbije u borbi za opstanak porodice i natalitet, posetila je opštinu Alibunar.

U razgovoru sa predsednicom opštine Alibunar Zoranom Bratić sagledano je demografsko stanje opštine Alibunar, kao i problemi.

Državna sekretarka Milka Milovanović Minić istakla je da samo zajedničkim snagama države i lokalne samouprave možemo zajedno uspeti u poboljšanju demografske slike Srbije.

Pitanje demografije je dugoročno pitanje i nije pitanje samo jedne Vlade. Novim merama koje su donete na republičkom nivou, očekujemo da će doći do podizanja stope nataliteta, ali rešavanje demografskih problema svakako iziskuje vreme. Demografska slika u Srbiji nije povoljna, ali nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da stvorimo povoljnije uslove za opstanak i razvoj porodice.

Predsednica opštine Alibunar istakla je da je opština Alibunar Odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom iz 2020. godine predvidela značajne mere kako bi se olakšao život porodicama sa decom i stvorili bolji uslovi.

Na osnovu ove Odluke opština Alibunar izdvaja po 30.000 dinara za svako prvorođeno dete, za drugo, treće i četvrto rođeno dete po 20.000 dinara, kao i bebi paket za svako rođeno dete.

Počev od 2020. godine počelo se sa podelom dečjih sedišta za svako novorođeno dete, porodicama sa troje ili više dece obezbeđen je besplatan boravak u predškolskoj ustanovi, kao i besplatne užine.

“Opština Alibunar uspešno je realizovala Projekat 3+, gde su porodicama sa troje i više dece omogućene značajne pogodnosti, odnosno popusti pri kupovini. Deci iz socijalno ugroženih porodica na početku svake godine obezbeđuje se potreban školski pribor. Na kraju svake školske godine opština Alibunar nagrađuje svoje najbolje učenike, đake generacije i vukovce. Počev od 2020. godine opština je počela sa nagrađivanjem najboljih sportista”, rekla je Bratić.

Ove godine opština Alibunar finansirala je i učešće najboljih karatista na Balkanskom prvenstvu. Za sve đake, studente i socijalno ugrožene obezbeđen je besplatan autobuski prevoz.

“Po prvi put smo ove godine organizovali i besplatnu školu plivanja za decu uzrasta od 5 do 11 godina i obezbedili i besplatan prevoz. Novom Odlukom o pružanju pomoći studentima sa teritorije opštine Alibunar predvideli smo besplatnu pomoć svim studentima sa teritorije opštine Alibunar. Pored kontinuiranog ulaganja u objekte obrazovanja, zdravstva i sportske objekte, izgradnje dečijih igralištaopština Alibunar u narednoj budžetskoj godini planira i mere u cilju daljeg unapređenja života svojih stanovnika čime će se, nadamo se, poboljšati i demografska slika naše opštine”, rekla je predsednica opštine Alibunar.

Drzavna sekretarka

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81