gore

  • Baner Optina Alibunar

UNIŠTAVANjE AMBROZIJE NA TERITORIJI OPŠTINE ALIBUNAR

ambrozija 1068x712Opština Alibunar i ove godine sprovodi akciju uništavanja ambrozije na svojoj teritoriji. Uništavanje ambrozije se vrši na površinama javne namene, vlasništva RS, odnosno korisnika opštine Alibunar, kako u samim naseljima tako i po obodnim delovima naselja. Uništavanje ambrozije se ne vrši na poljoprivrednom zemljištu.


Postupak uništavanja ambrozije obuhvata mapiranje terena pod ambrozijom (obilazak površina terenskim vozilom) i hemijsko tretiranje (prskanje ručnim prskalicama određenim dozvoljenim hemijskim preparatima za tu namenu). Postupak uništavanja će se obavljati u dva tretmana. Prvo tretiranje ambrozije počinje od 28.jula 2021.godine. Vreme uništavanja je pre punog cvetanja biljke (avgust mesec) da bi se sprečilo rasejavanje polena i kasnije semena.


Postupak uništavanja ambrozije na teritoriji Opštine vrši ovlašćeno pravno lice po sprovedenoj javnoj nabavci – EKO SAN PLUS Beograd.
Ambrozija prvenstveno nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište.


Mole se građani da daju svoj doprinos u uništavanju ove štetne biljke tako što će redovno održavati zelene površine ispred svojih stambenih objekata kao i zelene površine u svojoj parceli u smislu redovnog košenja. Preporuka je da se košenje vrši nisko - do 5 cm iznad zemlje, u suprotnom, izrasta ponovo u roku od 20 dana. Najefikasniji način uništavanja je čupanje iz korena, ali i negovanje niskog rastinja utiče na njeno zatiranje.


Ne dozvoliti masovno javljanje ovog korova zbog dobrobiti svih nas građana, prvenstveno našeg zdravlja. Poznato je da se štetnost ambrozije ogleda u alergenim svojstvima polena biljke. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici ispoljavanja alergije koja može u nekim situacijama preći u asmatične napade. Jedan od simptoma alergije je i osetljivost očiju: peckanje i otečenost kapaka.

Oznake: opština alibunar, ambrozija, uništavanje ambozije

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81