gore

  • Baner Optina Alibunar

DANI MILOŠA CRNJANSKOG U ILANDŽI

1. naslovnaU Ilandži je u petak 26. oktobra 2018. godine pod pokroviteljstvom opštine Alibunar, Mesne zajednice Ilandža i Centra za kulturu opštine Alibunar održana tradicionalna Svečana akademija „Dani Miloša Crnjanskog“ posvećena velikanu srpske književnosti, Milošu Crnjanskom.

Svečana akademija povodom 125 godina od rođenja Crnjanskog započela je parastosom u crkvi, nakon čega su predstavnici opštine i mesta sa gostima, posetili kuću Miloša Crnjanskog i porodičnu kapelu gde su postavili vence i cveće u znak sećanja na pisca.

Zatim je u prostorijama Doma kulture u Ilandži upriličen kulturno-umetnički program posvećen jednom od naših najznamenitijih književnika. Program je otvorio predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić, koji je poželeo svima dobrodošlicu i kao predsednik opštine i kao meštanin Ilandže. Među učesnicima ovogodišnje Akademije bili su i novinari i književnici Novo Tomić i Živojin Dragoslav, kao i glumac Lepomir Ivković koji je izveo istorijsku monodramu o Stepi Stepanoviću. Publika je takođe, mogla da uživa u baletu, instrumentalu na flauti, vokalnim izvođenjima, horskom pevanju i pesnicima.

Negovanjem pravih vrednosti i očuvanjem tradicije, kao što je ova Svečana akademija, čuvamo sećanje na velikana, koji živi ne samo kroz svoja večna i neprolazna dela, već i kroz sećanje, koje dokle god postoji, živeće i duh Crnjanskog među nama.

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81