gore

  • Baner Optina Alibunar

ODLUKE SA 16. SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA

- Porez na imovinu isti kao i protekle tri godine, bez dodatnih opterećenja za građane -

 

DSCN4575 1600x12002016Na sednici Opštinskog veća, koja je održana u sredu, 16. novembra, većnici su razmotrili i usvojili nekoliko značajnih akata.
Doneta je Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za određivanje poreza na imovinu za 2017. Na osnovu ove odluke utvrđene cene su iste kao i u prethodne tri godine. Uz potpuno razumevanje opšteg stanja standarda naših građana, odlučeno je da se ne opterećuju dodatnim obavezama u vidu povećanja cena poreza. Na teritoriji opštine Alibunar određene su tri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnih objekata, kao i saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine, odnosno sa radnim zonama. Ubuduće je cilj da se proširi poreska osnova, odnosno da se uključi što veći broj građana u plaćanje poreza na imovinu, kako bi se u doglednom vremenu omogućilo čak i smanjenje poreskih stopa. 
DSCN4574 1600x12002016
Na sednici je utvrđen i predlog o donošenju odluke o  prenosu prava javne svojine za zemljište u građevinskom području, konkretno određenih parcela u Alibunaru, iz svojine Republike Srbije u svojinu Opštine Alibunar. Radi se o parcelama koje imaju izuzetan privredni potencijal, jer se nalaze blizu međunarodnog magistralnog puta  Beograd - Temišvar, i predstavljaju vrlo atraktivno zemljište za mnoge delatnosti iz oblasti privrede. Upisom prava javne svojine opštine Alibunar na predmetnom zemljištu, pospešio bi se privredni razvoj opštine, a davanjem zemljišta u zakup značajno bi se uticalo na povećanje prihoda lokalne samouprave, kao i povećanje zaposlenosti. Predlog Odluke upućen je Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.
 
Takođe, doneto je Rešenje o dodeli materijalne pomoći u robi, odnosno ogrevnom drvetu koje je ostalo nakon sanitarne seče u Vladimirovcu, i to građanima opštine Alibunar koji su socijalno ugroženi. 
 
Većnici su na sednici usvojili i Kodeks kojim se  obezbeđuju standardi, principi i određena pravila za održivi razvoj turizma u opštini Alibunar. Kodeks ima za cilj da se obezbede smernice sa minimalno prihvatljivim standardima i praksama, da se uspostavi profesionalni rad i ponašanje subjekata u turizmu, kao i da se doprinese unapređenju kvaliteta koji će se primenjivati u turističkim delatnostima i uslugama. 
 
Na samom kraju sednice, Opštinsko veće je razmotrilo i nekoliko pojedinačnih zahteva građana opštine Alibunar.
 
DSCN4566 1600x12002016
 
DSCN4561 1600x12002016 
 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81