gore

  • Baner Optina Alibunar

MLADI AMBASADOR TAMBURE

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja Damir Pranjković iz Alibunara svojim radom želi da svrsta tamburu u isti rang sa drugim instrumentima i pokaže da se na njoj mogu svirati svi muzički žanrovi

 

Damir Pranjković rođen je 2002. godine u Alibunaru. Tamburu je počeo da svira sa 11 godina, a u 12. godini nastavlja svoje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Marjanović i Aleksandre Jović. Prošle godine je upisao Muzičku akademiju u Novom Sadu, smer – muzička pedagogija. Dobitnik je Vukove diplome za uspešno završenu osnovnu školu, a isti uspeh (5,00) ostvario je u srednjoj školi, gde je bio đak generacije.

Damir 1

Učestvovao je i osvajao prve nagrade kao solista na Festivalu vojvođanske tambure počevši od 2014. pa sve do 2020. godine kada je i proglašen laureatom festivala. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Prve nagrade, sa maksimalnih 100 poena Damir je osvajao na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2016. i na 14. Festivalu vojvođanske tambure 2017. godine. Prvu nagradu i zvanje laureata Damir je dobio na Republičkom takmičenju učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola 2017. godine. Na prvom međunarodnom takmičenju „Maksa Popov“, održanom u Pančevu marta 2020. godine, osvaja prvu nagradu - laureat (100 poena). Pranjković je učestvovao i na Festivalu rumunskog folklora Vojvodine u Begejcima, gde je 2017. godine osvojio specijalnu nagradu žirija. Za ostvarene rezultate i izuzetna dostignuća u oblasti muzike nagrađen je i diplomom AP Vojvodine 2018. godine, učestvovao je na Međunarodnom tamburaškom takmičenju 2019. godine u Subotici i osvojio dve prve nagrade, u klasičnoj (98.33) i u folklornoj (99) kategoriji. Na istom takmičenju je ušao u najuži izbor za Grand prix, gde se našao rame uz rame sa studetnima tambure. Damir je 2019. nastupao i na međunarodnom Festivalu slovenske muzike u Beogradu i osvojio drugu nagradu (93.00). Juna 2018. godine Damir je polagao audiciju kod akademika Ivana Jevtića, a održao je prvi solistički koncert na tamburi aprila 2019. godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.
Damir Pranjković je koncertmajstor tamburaškog orkestra „Neven”, pod dirigentskom palicom Mihajla Jovića. Aktivan je član u Crkveno-gradskom horu i u orkestru Centra za kulturu opštine Alibunar. Član je i Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu.
Damir je odličan učenik, istaknuti solista i takmičar, ali i dobar drug i veliki uzor mlađim tamburašima. On smatra da mu je pored talenta naporan rad bio presudan. Njegov talenat je prvi prepoznao profesor Todor Petrović, koji ga je i upisao u muzičku školu. U daljem školovanju su mu mnogo pomogle Kristina Krstić i Kristina Matijašević, koje su mu bile korepetitori na klaviru.

Damir 2

Lokalna samouprava opštine Alibunar je prepoznala Damirov talenat i pomogla mu u kupovini novog instrumenta. Pre četiri godine je dobio tamburu, a prošle godine i klavir. Njegova želja je da svrsta tamburu u isti rang sa drugim instrumentima i da pokaže da se na tamburi mogu svirati svi muzički žanrovi. Muzika je za njega i profesija i hobi. U galeriji u SANU je bio prvi izvođač na tamburi. Odnedavno je član instrumentalnog dua, gde sa Nikolom Jezdićem svira hitove pop i rok muzike.

Zbog postignutih rezultata Damir se može smatrati mladim ambasadorom tambure.

Baner Pecat 211x81