gore

  • Baner Optina Alibunar

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ У ПОСЕТИ ВЛАДИМИРОВЦУ

NaslovnaMinPoljУ уторак 21. маја 2019. године министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је општину Алибунар и пољопривредно газдинство породице Гајић из Владимировца.

У оквиру посете, министар Недимовић је са начелницом Јужнобанатског управног округа Данијелом Лончар, председником Општине Алибунар Душаном Дакићем, домаћином Бранком Гајићем из Владимировца и бројним пољопривредницима разговарао о актуелним пољопривредним темама.

 

Разговарало се о системима за наводњавање, ценама, субвенцијама, повраћајима средстава, а министар Недимовић најавио је нови предлог Закона о пољопривредном земљишту у државној својини, дугорочније закупе земљишта како би се очувао квалитет земљишта, дугорочније закупе за сточаре, а такође најавио је и ограничење неких права која су до сада била злоупотребљавана.

Пољопривредници су се највише интересовали за субвенције, министар их је упознао са програмом којим је ове године за њих више новца на располагању него ранијих година, и планом да се од следеће године покрене електронско плаћање субвенција.

Газдинство породице Гајић у Владимировцу постоји већ 40 година, у њиховом поседу налази се 50 ха земље, а домаћин Бранко и син Слободан укупно обрађују око 110 ха. „Сејемо пшеницу, кукуруз, сунцокрет, некад и уљану репицу, остали смо верни пољопривреди надајући се да ће бити боље, трудимо се и мучимо колико можемо да обезбедимо бољитак, а уз државу ће до тога вероватно и доћи у наредном периоду. Посета министра Недимовића нам је изузезно значајна јер смо управо сазнали неке ствари које нисмо знали и имали прилике да скренемо пажњу министру на ствари које се дешавају на нашем терену. Министар нам је указао на ствари које се крећу ка бољитку у пољопривреди и надамо се да ће то бити и остварено, конректно мислим на државну земљу, на правила која ће се променити и неће бити као што је било некада, да право за давање земљишта неће више бити на нивоу локалне самоуправе већ на нивоу министарства, да ће то све бити коректније и поштено“, рекао је Бранко Гајић из Владимировца.

Председник Општине Алибунар Душан Дакић изразио је задовољство посетом министра пољопривреде Бранислава Недимовића нашој општини. “ С обзиром да се 80% становништва општине Алибунар бави ратарством, посета министра Недимовића је од изузетног значаја. Драго ми је што је министар данас објаснио младим људима неке ствари и указао на суштину проблема, који нису само до локалане самоуправе, Владе или Покрајинске владе, већ се проблеми јављају и у организацији пољопривредника према министарству, у политици цена и у стварима које утичу на развој пољопривреде“, рекао је председник Општине Алибунар Душан Дакић.

Baner Pecat 211x81