gore

  • Baner Optina Alibunar

Međunarodni dan seoskih žena

20181015 224826U opštini Alibunar u ponedeljak 15. oktobra obeležen je Međunarodni dan seoskih žena koji se obeležava širom sveta, sa ciljem da se ukaže na ključnu ulogu i doprinos žena na selu.


Žene na selu predstavljaju neprocenjivo blago i potencijal našeg društva. One ne zaostaju za muškarcima u obavljanju fizičkih poslova, bave se poljoprivredom, stočarstvom, kućnim poslovima i pored svega, a što je najvažnije, drže porodicu na okupu. S druge strane, iako formalno ravnopravne, u praksi su i dalje diskriminisane po pitanju političkog uticaja i zastupljenosti u odlučivanju, vlasništva nad imovinom i poljoprivrednim zemljištem, pristupa informacijama, socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Takođe, ne smemo zaboraviti nasilje nad ženama koje predstavlja goruće pitanje rodne ravnopravnosti.
U etno-domu "Janošičanka" u Janošiku, okupile su se žene iz cele opštine i uz druženje obeležile ovaj dan. Skupu su prisustvovali i načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar koja već godinama podržava žene u našoj opštini, predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić, direktorka JKP "Univerzal" Alibunar Zorana Bratić i njihovi saradnici.
LJudmila Gabriš članica udruženja žena iz Janošika, poželela je dobrodošlicu gostima i ukazala na teškoće sa kojima se suočavaju žene na selu.
Današnje obeležavanje praznika seoskih žena u opštini Alibunar poruka je ženama u opštini da imaju podršku lokalne samouprave u njihovom osnaživanju, ekonomskoj nezavisnosti, udruživanju i delovanju da se olakša položaj žena u opštini uz izmenu stereotipa o ženama, kao i da je uloga žena na selu nezamenljiva uz uvažavanje doprinosa koji pružaju celokupnom društvu. 

Baner Pecat 211x81