gore

  • Baner Optina Alibunar

Zdravlje naših građana i našeg potomstva na prvom mestu

DSCN2698 1600x1200Mnogo toga se menja u našoj opštini poslednjih godinu dana. Više se radi, doterane su nam institucije, enterijeri i eksterijeri. Lepši su nam parkovi, radi se kanalska mreža, sređuju se komunalni problemi, rade se atarski putevi, polako ulaze i neke nove investicije – već izdaleka reklo bi se da naša naselja postaju bolja mesta za život. Sve je to lepo, ipak, naš narod bi rekao: „Sve, sve, ali zdravlje je na prvom mestu“.
I tragom ove čuvene narodne, rešili smo da proverimo kakva je situacija sa stanjem zdravlja i kvalitetom zdravstvenih usluga na teritoriji naše opštine. 
Tim povodom sreli smo se i razgovarali sa Dinkom Kožokar, doktorkom opšte medicine koja je ujedno i direktor Doma zdravlja Alibunar.
„U Domu zdravlja Alibunar radim više od 30 godina, tako da sam ovu našu instituciju vrlo dobro upoznala i pre nego što mi je ukazano poverenje da budem na njenom čelu. Dom zdravlja Alibunar funkcionise u 10 naseljenih mesta gde imamo zdravstvene ambulante. Svaka mesna zajednica ima doktora opšte medicine, apotekarsku službu, a u većim mestima imamo i pedijatrijsku službu. Broj lekara je raspoređen prema broju stanovnika. U skladu sa potrebama zaista gledamo da pravovremeno izađemo u susret našim građanima u svim naseljenim mestima“, predstavlja Dom zdravlja doktorka Kožokar. 
Na pitanje kakva je kadrovska struktura  i ima li dovoljno stručnog kadra, doktorka Kožokar kaže:
„U jednom trenutku imali smo zaista ozbiljnih problema zbog nedostatka stručnih kadrova. Međutim, zahvaljujući razumevanju Opštine kao osnivača, a na prvom mestu predsednika Opštine, uspeli smo da dobijemo saglasnost za zapošljavanje 2 nova lekara i rekla bih da su sada naše potrebe zadovoljene. Naime, u našoj ustanovi radi ukupno 129 stalno zaposlenih, naravno uz poštovanje programa racionalizacije“.  
Direktorka Doma zdravlja istakla je i dobru saradnju sa čelnicima lokalne samouprave, kao  i sa svim ključim institucijama, koje maksimalno izlaze u susret.
„Iako funkcionišemo u relativno pristojnim uslovima, primerenim našoj sredini, posebno želim da istaknem dva projekta zahvaljujući kojima smo sredili naše zdravstvene stanice: to je obnavljanje fasade na ambulanti u Banatskom Karlovcu, koja sada izgleda potpuno umiveno i kompletno sređivanje zdravstvene stanice u Novom Kozjaku. Iako se radi o malom mestu, građani Novog Kozjaka dobili su ambulantu na koju mogu biti ponosni. Sredili smo i untrašnji deo prostora i fasadu. Sve smo ovo uspeli da završimo uz zdušnu podršku i finansijsku pomoć Opštine Alibunar. Sada zaista možemo reći da u svim zdravstvenim stanicama  na teritoriji naše opštine građani mogu dobiti pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu“. 
DSCN2731 Copy
Dom zdravlja Alibunar je akreditovana ustanova koja je usvojila potpuno moderne načine i procedure funkcionisanja u skladu sa zakonskim načelima i programima, koje je propisalo Ministarstvo zdravlja republike Srbije. 
Kada je reč o dostupnosti medicinske opreme, gospođa Kožokar ističe da je Dom zdravlja generalno adekvatno opremljen: raspolaže se dobrom dijagnostikom, rendgen i laboratorijskom dijagnostikom, postoje EKG aparati, inhalatori, a neke ambulante imaju i defibliratore. Takođe, osim lekara opšte prakse, u Domu zdravlja rade i pedijatri, pulmolog, na raspolaganju je i ginekološko odelje, tako da građani mogu obaviti i preglede u slučaju nužde, ali i razne preventivne preglede i skrininge. Rade i internistička i neuropsihijatrijska služba. „Pri svakoj ambulanti postoji i apotekarska služba, ali za sada funkcionišemo na minimumu, jer moramo sanirati dugove koji su nastali u prethodnih desetak godina, kako bi smo obezbedili potpuno normalno snabdevanje lekovima“, objašnjavanja dr Kožokar. 
Na pitanje koje su to zdravstvene tegobe koje najčešće muče građane sa teritorije opštine Alibunar, doktorka navodi:
„Veliki je broj kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih pacijenata. Tu su i oni koji pate od šećerne bolesti, a rasprostranjene su i bolesti metabolizma. Na žalost u povećanju su i teške maligne bolesti. Kada je o tome reč, maksimalno se trudimo da radimo sa građanima u domenu edukacije, kako bi povećali svest o značaju preventivnih pregleda. Bilo koja bolest koja se otkrije u ranom periodu, ima velike šanse za izlečenje. Ono što je dobro jeste da, na primer, na teritoiji naše opštine nema novih zabeleženih slučajeva obolelih od tuberkuloze, što znači da je ona reducirana. Veliki broj pacijenata ide na hemodijalizu u Vršac i Pančevo, čak 6 dana u nedelji. Za ove potrebe Opština nam je donirala jedan auto, koji nam je zaista dragocen“.
Nema sumnje da je zdravlje najvažnije u životu svakog čoveka, a adekvatan kvalitet zdravstvene usluge prioritet u jednoj lokalnoj zajednici, pa je tako i u našoj opštini. Za kraj pitali smo doktorku Dinku Kožokar koji bi savet i poruku uputila svojim sugrađanima:
„Svi mi koji smo zaposleni u Domu zdravlja Alibunar dajemo zaista svoj maksimum da uvek budemo na usluzi našim sugrađanima. Znam da u svakoj sredini, pa tako i ovde kod nas uvek postoji mogućnost da sve bude još bolje i mi se iskreno trudimo da svakodnevno unapređujemo svoj rad i uslove u kojima se naši pacijenti leče. O tome svakako svedoče i poslednje sanacije ambulanti koje smo izvršili u Banatskom Karlovcu i Novom Kozjaku.  Neosporno je da je zdravlje imperativ i zato bih poručila svima da idu kod svojih izabranih lekara i onda kada ne osećaju tegobe kako bi obavili preventivne preglede. Ukoliko ste zdravi – možete mirno da spavate, a čaki ukoliko se određeni poremećaji otkriju u ranoj fazi – velika je šansa da se toga što pre rešite. Najvažnije nam je da budemo zdravi i da sačuvamo zdravlje našeg potomstva, jer na njima svet ostaje“, zaključila je direktorka Doma zdravlja. 
 
DSCN2723 Copy
 
DSCN2709 Copy
 
DSCN2715 Copy
 
DSCN2718 Copy
 
DSCN2719 Copy
 
DSCN2720 Copy
 
DSCN2722 Copy
 
DSCN2724 Copy
 
DSCN2732 Copy
 
DSCN2733 Copy
 
DSCN2730 Copy
 
DSCN2735 Copy
 

Baner Pecat 211x81