gore

 • Baner Optina Alibunar
 • PREDSEDNICA OPŠTINE ALIBUNAR POTPISALA SA VLADOM VOJVODINE UGOVOR O NASTAVKU RADOVA NA IZGRADNJI KANALIZACIJE OTPADNIH VODA U NASELJU ALIBUNAR - BLOK 5
 • REPREZENTACIJA SRBIJE U BANATSKOM KARLOVCU
 • DONACIJA KOMPANIJE ELICIO
 • SREĆNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI
 • PREDSEDNICA OPŠTINE ALIBUNAR POTPISALA SA VLADOM VOJVODINE UGOVOR O NASTAVKU RADOVA NA IZGRADNJI KANALIZACIJE OTPADNIH VODA U NASELJU ALIBUNAR - BLOK 5

  PREDSEDNICA OPŠTINE ALIBUNAR POTPISALA SA VLADOM VOJVODINE UGOVOR O NASTAVKU RADOVA NA IZGRADNJI KANALIZACIJE OTPADNIH VODA U NASELJU ALIBUNAR - BLOK 5

  Predsednica opštine Alibunar, Zorana Bratić, je danas u Vladi AP Vojvodine u Novom Sadu potpisala ugovor o finansiranju i sufinansiranju projekata " Nastavak radova na izgradnji kanalizacije otpadnih voda u naselju Alibunar - blok V".

  Више..

 • REPREZENTACIJA SRBIJE U BANATSKOM KARLOVCU

  REPREZENTACIJA SRBIJE U BANATSKOM KARLOVCU

  Opština Alibunar je ovog vikenda bila domaćin Reprezentaciji Srbije u košarci u kolicima. Ovi talentovani momci odigrali su revijalnu utakmicu u sportskoj hali u Banatskom Karlovcu podeljeni u dve ekipe i tom prilikom pokazali da kada se nešto radi iz srca prepreke ne postoje. Belu ekipu je predvodio kapiten reprezentacije Srbije, Željko Ćirković dok je na klupi crvenih bio Boris Cvjetković. U uzbudljivoj utakmici slavili su Beli rezultatom 51:42. Beli: Likić 2, Jeremić 17, Cvijanović 7, Vezmar 2, Ćirković 23, Mitrović, Todorović, Joksimović Crveni: Cvjetković, Makulović 2, Šarenac 2, Sikima 2, Jovanović A. 22, Jovanović F. 8, Vukašinović 4, Dinić 2.

  Више..

 • DONACIJA KOMPANIJE ELICIO

  DONACIJA KOMPANIJE ELICIO

  Predstavnici kompanije Elicio posetili su, zajedno sa predsednicom opštine Alibunar Zoranom Bratić, Osnovnu školu “Dušan Jerković” u Banatskom Karlovcu. Zahvaljujući donaciji kompanije Elicio od priblizno 2,2 miliona dinara, đaci ove škole tokom ove hladne zime imaju grejanje. Menadžer za Srbiju kompanije Elicio Kristof Bols izrazio je zadovoljstvo zato što je kompanija doprinela da đaci drugo polugodište započnu u toplim ucionicama: “ Kao što je poznato kompanija Elicio se obavezala da će dva posto svog profita od vetroparka Alibunar davati opštini za projekte od koristi svim gradžanima. Zahvaljujemo predsednici i menadžmentu opštine što su prepoznali problem i naša sredstva usmerili za potrebe najmlađih. Zadovoljni smo kako su radovi izvedeni, kao i što smo od direktora škole čuli da je temperatura na optimalnom nivou- rekao je Kristof Bols. Predsednica opštine Zorana Bratić izrazila je zadovoljstvo zbog uspešnog završenog posla i zahvalila još jednom kompaniji Elicio na donaciji i društveno odgovornom poslovanju.

  Више..

 • SREĆNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

  SREĆNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

  Svim građanima opštine Alibunar srećni božićni i novogodišnji praznici. Predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić

  Више..

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ АЛИБУНАР ПОТПИСАЛА СА ВЛАДОМ ВОЈВОДИНЕ УГОВОР О НАСТАВКУ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ КАНАЛИЗАЦИЈЕ ОТПАДНИХ ВОДА У НАСЕЉУ АЛИБУНАР - БЛОК 5

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ АЛИБУНАР ПОТПИСАЛА СА ВЛАДОМ ВОЈВОДИНЕ УГОВОР О НАСТАВКУ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ КАНАЛИЗАЦИЈЕ ОТПАДНИХ ВОДА У НАСЕЉУ АЛИБУНАР - БЛОК 5

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У БАНАТСКОМ КАРЛОВЦУ

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У БАНАТСКОМ КАРЛОВЦУ

ДОНАЦИЈА КОМПАНИЈЕ ЕЛИЦИО

ДОНАЦИЈА КОМПАНИЈЕ ЕЛИЦИО

ЗАХВАЛНОСТ НА ИСКАЗАНОЈ ХУМАНОСТИ

ЗАХВАЛНОСТ НА ИСКАЗАНОЈ ХУМАНОСТИ

III 01. Regionalna dimenzija Ruralnog razvoja

Na osnovu studije koju je 2006. sproveo tim za izradu Nacrta Strategije ruralnog razvoja Srbije 2008 – 2013, 130 ruralnih opština u Srbiji je klasifikovano u odgovarajuće homogene tipove ruralnih oblasti. Četiri glavna tipa ruralnih oblasti, za koje se smatra da su dovoljno homogene da predstavljaju specifičnosti i osobenosti određenog tipa “ruralne oblasti”, su sledeći:

Region 1 – Visoko produktivna poljoprivreda i integrisana privreda – ovaj region ima povoljne zemljišne i klimatske uslove i prilično odgovarajuću strukturu poljoprivredne proizvodnje kojom dominiraju delatnosti sa intenzivnijim korišćenjem kapitala u odnosu na druge ruralne oblasti Srbije. U poređenju sa ostalim delovima Srbije, ovaj region poseduje adekvatno razvijen ljudski potencijal, izraženo preduzetništvo, dovoljno diversifikovan sektor industrije i dobro razvijenu fizičku i ekonomsku infrastrukturu. Kao posledica toga, ovaj region ima povoljnije društveno-ekonomske pokazatelje ukupnog ekonomskog razvoja i integrisaniju i naprednu privredu.

Region 2 – Sektori privrede tipični za manja urbana područja sa poljoprivredom u kojoj se intenzivno koristi radna snaga – ovaj region obuhvata okolinu urbanih centara i većih gradova i njihovu okolinu. Opšta ekonomska struktura i stopa produktivnosti određenih sektora su povoljniji u ovom regionu u poređenju sa drugim delovima centralne Srbije. Uzimajući u obzir blizinu ovog regiona tržištu sa velikim brojem potrošača, struktura poljoprivredne proizvodnje u ovom regionu je usmerena ka intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji voća, povrća i proizvoda životinjskog porekla.

Region 3 – Privredne grane usmerene ka korišćenju prirodnih resursa, uglavnom planinske oblasti – prema svojim geografskim karakteristikama ovaj region je veoma heterogen. NJegova ekonomska struktura se zasniva na eksploataciji bogatih prirodnih resursa – rudarstvu i poljoprivredi. Nepovoljni demografski trendovi su posebna karakteristika ove oblasti. Ovaj region obuhvata teritoriju Srbije koja ima najvišu stopu ruralnog siromaštva i ukupne nezaposlenosti.

Region 4 – Veliki turistički kapaciteti i loše poljoprivredne strukture – ovaj region predstavlja onaj deo Srbije koji ima najveći turistički potencijal i najveću stopu učešća tercijarnog sektora u ekonomskoj strukturi. Struktura poljoprivrede je prilično nerazvijena i uglavnom je zasnovana na korišćenju prirodnih resursa stočne hrane.

Mapa III 01.01. Teritorija Srbije prema identifikovanim tipovima ruralnih oblasti

alt

Opština Alibunar, prema ovoj tipologiji, pripada Regionu 1- Visoko produktivna poljoprivreda i integrisana privreda. 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81