Žene iz opštine Alibunar – Viktorija Sekešan

DSCN4075 1600x1200Naša sugrađanka Viktorija Sekešan (38 godina), rođena je u Beloj Crkvi odakle su se roditelji odmah nakon njenog rođenja preselili u Vladimirovac. Osnovnu školu je završila u svom selu, a srednju Geodetsku školu u Novom Sadu. 2006. godine se zaposlila u katastru u Alibunaru gde i danas radi. Međutim, njena prava veština i ljubav je pravljenje rukotvorina i nadaleko čuvenih kolača, a te svoje veštine je usavršila u udruženju žena „Vredne ruke Banata“ u kome je aktivna članica od 2013. godine. Juna 2017. godine su je članice postavile za predsednicu udruženja.
V.S. Može se reći da sam u udruženju skoro od samog početka, jer je udruženje formirano 2012. godine. Od žena u udruženju sam mnogo naučila. Pre svega, naučila sam dosta o životu od svojih starijih i iskusnijih koleginica, a takođe sam usavršila kulinarske veštine po čemu smo sve mi zapravo i prepoznatljive. Udruženje trenutno broji 28 žena i često dobijamo nove članice. Najstarija članica i osnivač udruženja je Minerva Geleza, a najmlađa Sandra Mišković. Udruženje je multinacionalno i čine ga Srpkinje, Rumunke, Makedonke i Crnogorke. Zajedno vezemo nošnje, stoljnjake, marame, torbice, ukrašavamo predmete tehnikom dekupaža, crtamo, a ono što najbolje pravimo jesu kolači, krofne, kifle, štrudle, pogače i ostale slane i slatke poslastice. Učestvovale smo na mnogim izložbama i takmičenjima gde smo zauzimale pobednička mesta i osvajale lepe nagrade. Na međunarodnom takmičenju u pravljenju ruske salate u Pančevu smo osvojile prvo mesto. Na Beogradskom sajmu smo osvojile drugo mesto. Bile smo učesnice „Slaninijade“ u Kačarevu, manifestacije „Zlatne niti – perla i posela“ u Vrnjačkoj Banji, Karnevala u Pančevu, Beogradskog manifesta... 
 
DSCN1245 1600x1200
 
Pored manifestacija na kojim su stalne učesnice, a neretko i pobednice o čemu svedoče mnogobrojni pehari, diplome i medalje, udruženje žena „Vredne ruke Banata“, na čijem je Viktorija čelu, je pokrenulo i sopstvenu manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“, koja iz jeseni u jesen okuplja sve više takmičara i privlači sve veći broj posetilaca.
 
V.S: Posebno smo ponosne na našu manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“ koju uspešno organizujemo već šest godina. Manifestacija je poprimila međunarodni karakter i okuplja sve više ljudi iz godine u godinu. Svake godine tu predstavljamo svoje rukotvorine i prepoznatljive specijalitete. Podržavaju nas žene iz ostalih udruženja i jako dobro sarađujemo sa njima, a naročito sa udruženjima iz Dobrice, Ilandže, Alibunara, Banatskog Karlovca, Banatskog Novog Sela, Ovče i Žitkovice. Ciljevi udruženja jesu da naši recepti osvajaju najbolje nagrade i da manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“ podignemo na viši nivo. Verujemo u kvalitet naših proizvoda i mislimo da bismo mogli i komercijalno da ih pravimo i prodajemo.
 
DSCN1223 1600x1200 
Za kraj, ova vredna i umešna žena je pozvala sve mlade domaćice da im se pridruže, kako bi udruženje bilo bogatije sa još više vrednih ruku Banata.
 
V.S. Preporučujem mladim domaćicama da se priključe našem udruženju kako bi naučile nešto novo i poboljšale svoje kulinarske veštine, ali i da se zajedno družimo i zabavljamo. Ne postoji nikakav uslov za nove članove, već samo želja za novim znanjima i sticanjem novih prijateljstava. 
 
 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81