gore

  • Baner Optina Alibunar

Različite kulture na jednom mestu

 

altKad kažete Banat prvo pomislite na pitome reke, đeram bunare i to da na svakom koraku ušorenih, širokih ulica čujete drugi, a opet, čini se ne stran i tuđ jezik sunarodnika. Tragovi različitih kultura ogledaju se u starim gradskim jezgrima Vršca, Pančeva, Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja. Nisu manje lepa i interesantna ni seoska naselja ili ostaci folklorne arhitekture: mlin Suvača u Kikindi, kuće i neizbežna vetrenjača u Melencima.

Mnogi i ne znaju da je na mestu današnjeg ,,pešačkog’’ mosta u centru Zrenjanina bio drugi most, koji su naši stari i još stariji sugrađani zvali Veliki most. Bio je od gvožđa, naprosto čipkastog gvožđa, širok i masivan i zna se da ga je projektovao isti onaj čovek koji je projektovao i Ajfelov toranj u Parizu - Gistav Ajfel. To je taj isti most ispevan u mnogim starogradskim pesmama, naslikan na razglednicama, upamćen kao ,,Bečkerečka ćuprija”.

Jedan od najpoznatijih fizičara i elektroničara sveta, koji je 1920. godine Edisonovom nagradom za doprinos razvoju nauke doprineo da s ponosom kažemo: „I on je Banaćanin“ je Mihajlo Pupin.

Kad idete dalje prema jugu ne možete a da ne svratite da vidite kompleks dvorca ,,Kaštel”, kroz vreme omiljeno mesto za odmor srpskih i austro-ugarskih kraljeva i prestolonaslednika. Na tome je mestu tada veoma talentovani dečak, Franc List, imao jedan od svojih prvih koncerata.

Ako nastavite na tu stranu, idete u Kovačicu, centar naivnog slikarstva. Ne samo banatskog! Zuzana Halupova (1925-2001), bila je ambasador humanosti UNICEF-a. NJene slike ispunjene su dečijom radošću, nežnošću, igrom. Zahvaljujući objektivnim vrednostima i sjaju koje su pružale njene slike, UNICEF je nagrađuje čestitkama na kojima su se našle teme njenih omiljenih slika.

alt

Za ovaj prostor se vezuju još jedna autentična ,,stvar". To su ,,lopte na šoranje", takozvane ,,šore''. Lopte na šoranje se do šezdesetih godina XX veka igraju u proleće skoro svakog sunčanog dana, a poslednjih godina samo na prvi dan Uskrsa. Okuplja se veliki broj igrača i publike, igra se sa dve ekipe tako što se palicom šora krpena lopta. Lopte na šoranje ima sličnosti sa bezbolom i oduvek se igrala u Orlovatu. Prema istim pravilima ova igra se igra još samo u Vranjevu, odnosno u Novom Bečeju i od skorog vremena i u Tomaševcu o Uskrsu, gde se organizuje i svetsko prvenstvo u ovoj igri.
 

Baner Pecat 211x81