gore

  • Baner Optina Alibunar

Vrste turizma

Izletnički turizam

Vezuje se za Deliblatsku peščaru. Proglašavanjem Devojačkog bunara za izletište data je mogućnost planske izgradnje i uređenje prostora u izletničko turističke svrhe.

Jedinstveni prirodni rezervat sa specifičnom florom i faunom, opšti ekološki uslovi, eolski reljef i posebno karakteristike mikroklimata privlače ljude uživanju u njenim blagodetima. Značaj ovog izletišta povećan je dobrim saobraćajnim položajem i blizinom većih gradskih centara, Beograda, Pančeva i Vršca.

Sadržaj izletišta upotpunjen je stazama za šetnju, trim stazama, terenima za sport kao što su rukometni i tereni za veliki i mali fudbal. Za decu je 2008. godine izgrađeno namensko igralište. Postojeći bazen je jedan od glavnih atrakcija u letnjem periodu. U toku školske godine organizuju se  jednodnevni izleti za đake i nastavnike u edukativne svrhe.

Ipak se ne može reći da su na Devojačkom bunaru iskorišćeni prirodni potencijali za razvoj izletničkog turizma. Zbog toga su izrađeni planovi razvoja koji bi ovo izletište podigli na nivo koji zaslužuje. Uređenje kompleksa izletišta obuhvatalo bi uređenje slobodnih i zelenih površina, sportskih terena, dečijih igrališta, saobraćajnica i staza za šetnju a da bi povećali broj posetilaca, njima za uzvrat treba pružiti osmišljen i sadržajniji boravak u prirodi.

Sporsko-rekreativni turizam

Uslovi za razvoj ove vrste turizma su veoma povoljni ali do sada nisu iskorišćeni. Sportski tereni  uglavnom su bazirani na terene za fudbal i rukomet. Prostor Deliblatske peščare sa povoljnom topografijom obezbedio bi intenzivan razvoj sportsko-rekreativnog turizma.  

Postoji aktivna škola jahanja iako je za punu komercijalizaciju neophodno osposobljavanje objekata za ovu svrhu, a zatim i adekvatan marketing.

Opšti ambijenti i topogragija omogućavaju izgradnju golf terena sa pratećim objektima. S obzirom da u našoj zemlji ne postoji nijedan regularan  golf teren, procenjuje se da bi ovo moglo biti velika atrakcija za određenu kategoriju korisnika, uglavnom iz Beograda ali i inostranstva.

Sportskih terena za sada ima malo i slabo su uređeni zbog čega se ne mogu koristiti intenzivno. Sportsko-rekreativni tererni bi po izrađenom planu obuhvatali najniži deo mikrolokacije. Svi tereni bi bili sa  savremenom podlogom, pratećom garderobom i sanitarnim objektima. U planu je izgradnja terena za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal,tenis i fudbal a u sklopu fudbalskog igrališta planirana je atletska staza.

Lovni turizam

U odnosu na ostale vrste turizma lovni turzam je najrazvijeniji u opštini Alibunar. Lovišta obuhvataju najveći deo teritorije opštine, i pripadaju tipično panonskom tipu. Prostiru se na površinama šuma i voda, na ukupnoj površini od 53436 ha. Od toga privatnom sektoru pripadda 57% a 43% lovišta je u državnom posedu.

Orografski, hidrografski, pedološki, klimatski i vegetacijski uslovi pogoduju razvoju lovnog turizma. Od divljači niskog lova zastupljeni su zec, fazan i poljska jarebica dok su glavni predstavnici divljači visokog lova jelen,srna i divlja svinja i druge koje predstavljaju zaštićene vrste.

U jesenjoj sezoni lova koja počinje u novembru, sportski lovci odlaze u lov na zečeve i fazane. Organizuju se i takmičenja u gađanju glinenih golubova, hajke na vukove a u letnjem periodu organizovan je lov na sitnu pernatu divljač kao što su patke, prepelice, grlice.

Razvoj lovnog turizma treba podići na veći nivo, što podrazumeva pre svega poboljšanje uslova staništa, kao i uslove uzgoja i reprodukciju divljači.

 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81