gore

  • Baner Optina Alibunar

Hoteli, restorani, smeštaj

Zbog slabog privrednog razvoja opštine, objekata za smeštaj turista ima relativno malo. Postoji samo jedan hotel u Alibunaru, dok se ostali  smeštajni objekti, manjeg kapaciteta, nalaze na Devojačkom bunaru. Veći je broj ugostiteljskih objekata koji mogu zadovoljiti potrebe dnevnih turista, dok seoska domaćinstva nemaju praksu prihvata turista. 

Novoizgrađeni hotel ˝Plava dama˝ u privatnom vlasništvu, sa četiri zvezdice za privatni smeštaj, najatraktivniji je objekat na teritoriji opštine Alibunar. Nalazi se na Devojačkom bunaru i raspolaže sa 120 ležajeva, konferencijsko-restoranskim kapacitetom od 500 mesta i sopstvenim bazenom.

Hotel ˝Zlatni Bor˝ je jedini gradski hotel u opštini Alibunar. Pripada ˝C˝ kategoriji i u privatnom je vlasništvu. Otvoren je 2004 godine. Sastoji se od novog i starog krila. Ima dve sale sa 600 restoranskih mesta, 20 soba i 50 ležajeva. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa kupatilom. Hotel posluje tokom cele godine. Organizuje skupove, proslave jubileja dok većeg turističkog značaja nema.

Ugostiteljski objekat ˝Goranski dom˝ je jedan od najstarijih objekata na prostoru Devojačkog bunara. Raspolaže sa 100 restoranskih mesta, ima baštu i 14 soba sa 36 ležajeva. Izvršenom rekonstrukcijom sve sobe dobile su kupatilo i toplu vodu. Ranije je bio namenjen udruženju lovaca, zatim za pripreme sportista i smeštaj turista, a danas uglavnom funkcioniše kao objekat za smeštaj starih lica. U neposrednoj blizini nalazi se bazen dimenzija 33m x 16,5m x 2,20m koji koristi toplu termalnu vodu i predstavlja jednu od glavnih atrakcija u letnjem periodu.

Objekat ˝Slikarska kolonija˝ pripada ˝Utvi˝ iz Pančeva, a koriste ga slikari u periodu kada se održava tradicionalna ˝Slikarska kolonija Deliblatski pesak˝. Objekat je u relativno dobro očuvanom stanju i uz manju adaptaciju prikladan je kao dopunski smeštajni kapacitet.

Auto kamp i kamping nalazio se u blizini ˝Goranskog doma˝ i ranije je bio korišćen prirodni plato. Danas je kampovanje zamrlo, a pošto je ova funkcija od značaja za razvoj  turizma pokrenuta je inicijativa da se ponovo taj deo preuredi u auto kamp.

Vikend kuće imaju veliki značaj na prostoru Devojačkog bunara i nalaze se na individualnim posedima. Ima ih oko 1.200 i najviše se koriste vikendom, danima praznika i tokom leta. Vlasnici su stanovnici opštine Alibunar, Pančeva i Beograda, uglavnom više i visoke platežne moći.

 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81