gore

 • Baner Optina Alibunar

Prehrambeno-prerađivačka industrija

Kada je reč o prednostima Južnobanatskog regiona, tada se u prvom redu može govoriti o razvijenoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji, zasnovanoj na kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima iz  okruženja. 

U Južnom Banatu izgrađeni su prehrambeno-preradni kapaciteti adekvatni proizvedenim količinama roba. Ravnomerno su raspoređeni na području, tako da je transportni trošak sveden na najmanju moguću meru. Sve proizvedene robe, osim uljarica, se ovde prerađuju a blizina potrošačkog centra Beograda znatno snižava troškove realizacije finalnih proizvoda.

Međutim, poslednjih godina je došlo do narušavanja odnosa između prerađivačkih kapaciteta i proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje.I pored dobrih potencijala, ostvaruje se mala produktivnost, a postojeći kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni. Osnovni problemi prehrambeno-prerađivačke industrije su: nedovoljna akumulacija kapitala, nedostatak investicija, suženo tržište, s jedne strane,a nedovršena privatizacija s druge strane( više od 50% preduzeća prehrambeno-prerađivačke industije je privatizovano) .

Na teritoriji Južnog Banata od prehranbeno-prerađivačke industrije,zastupljene su :

 • Žito-mlinska industrija, koja se bavi skladištenjem, mlevenjem i ljušćenjem žitarica, kao i proizvodnjom hleba i peciva. Na regionu postoje snažni prerađivački kapaciteti  Postojeće žito-mlinske organizacije mogu da smeste i prerade preko 300.000 tona pšenice, a samo u opštini Pančevo najveći prerađivač  može godišnje  samleti 100.000 tona pšenice, što čini preko 7% ukupnog  otkupa tržnih viškova na teritoriji SCG. Semenski centar  godišnje može da doradi preko 2.000 vagona raznoga semena, a tržišne viškove izvozi.
 • Prerada voća i povrća je zastupljena na teritorijama opština Bele Crkve, Plandišta, Vršca i Pančeva.Ukupni kapaciteti hladnjača su oko 30.000t smrznutog voća i povrća.
 • Prerada mleka je veoma značajna na Regionu,a sve mlekare su u privatnom vlasništvu.Najveće mlekare su  u Pančevu i Vršcu , i one mogu  preraditi preko 50 miliona litara mleka
 • Prerada mesa u klaničnim industrijama prerađuje živinsko,svinjsko i goveđe meso, u svim opštinama Južnog Banata.Najveći klanični kapaciteti od oko 70.000t primarne obrade i  prerađevina od mesa se nalaze u opštinama Pančevu, Alibunaru i Plandištu.
 • Proizvodnja šećera se odvija u postojećim šećeranama u Kovačici i Kovinu,koje mogu da prerade preko 760.000 tona šećerne repe sa oko 15.000 hektara zemlje i da pri normalnoj digestiji u jednogodišnjoj kampanji prerade repe, proizvedu preko 110.000 tona šećera(što čini 1/3 ukupnih  potreba na tržištu SCG u ovom proizvodu).
 • Proizvodnja konditorskih proizvoda  se  nalazi u opštini Vršac . Industriju konditorskih proizvoda predstavljaju fabrika koja ima tradiciju proizvodnje čokolade i bombona.U proizvodnom asortimanu fabrike čokolade su zastupljeni  proizvodi na bazi kakaoa, kao i bombona, karamela, želea, itd. Postoje i kapaciteti za proizvodnju keksa i vafli, kao i drugih srodnih proizvoda.
 • Proizvodnja piva  se obavlja u pivarama  Pančeva i Vršca, sa izuzetno dugom tradicijom.Godišnje  mogu da proizvedu preko 600.000 hektolitara piva i oko 100.000 hektolitara bezalkoholnih pića.
 • U proizvodnji vina u Južnom Banatu posebno ističemo vinogradarsko područje Vršca, gde čuveni proizvođač vina raspolaže sa ukupnim površinama od oko 1.600 ha,od čega je 1.400 hektara vinograda u rodu, a svake godine se zasad zanavljaju sa novih 50-60 hektara. Poseduju najveći vinarski podrum na Balkanu, kapaciteta preko 4.000 vagona vina i već godinama poseduju stalnu prelaznu zalihu od 1.000 vagona visoko kvalitetnog belog,rozea i crnog vina. S obzirom na dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, naročito belih, postoje i manji vinogradari i  proizvođači vina,sa sopstvenim podrumima,koji se vremenom sve više razvijaju.
 • Proizvodnja skroba i skrobnih derivata se obavlja u  najstarijoj fabrici na Balkanu i to  mokrom preradom kukuruza. Smeštena u Južnom Banatu, nadomak Pančeva, usred bogatih kukuruznih polja,ova fabrika prerađuje kukuruz vrhunskog kvaliteta u isto tako kvalitetne proizvode – nativni skrob, modifikate na bazi suvog skroba, hidrolizate, dekstrin, lepak i nuzproizvode – gluten, mekinju i klicu.Kapaciteti prerade su 200 t kukuruza dnevno.
 • Proizvodnja  stočne hrane je veome značajna,a proizvodnja u fabrikama može  dostići nivo od preko 100.000 tona raznih koncentrata. Na tržištu su prisutni čuveni koncentrati fabrike stočne hrane sa našeg Regiona.

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81