gore

  • Baner Optina Alibunar

ДЕСЕТ ГОДИНА КУД-А ИЗ БАНАТСКОГ КАРЛОВЦА

10godKUDBk 1У просторијама Дома културе у Банатском Карловцу, у организацији Центра за културу општине Алибунар а под покровитељством Општине Алибунар, у недељу 11. новембра 2018. године фолклорни ансамбл Дома културе из Банатског Карловца одржао је свој годишњи концерт, овај пут јубиларни, с обзиром да прославља десет година рада у континуитету.
Ово културно-уметничко друштво успешно је већ годинама, у свом десетогодишњем раду освојило је многе награде, од којих су посебно поносни на прво место на Републичкој смотри фолклорних ансамбала села Србије 2014. године, а 2017. године на истој смотри освојили су такође престижно, друго место. Ансамбл наступа на многим фолклорним фестивалима у Србији и иностранству, а последњи у низу био је у Чешкој, у граду Микулов, на великом међународном фестивалу фолклора, када је својим наступом одушевио све присутне, госте и организаторе, који су зато овај ансамбл позвали унапредда дођу и следеће године, на исти фестивал.

 

10godKUDBk 2У свом раду ансамбл сарађује са познатим кореографима у Србији, као што су Милан Војновић, Дејан Милисављевић Звечанац и најпознатији од свих, првак Ансамбла народних игара и песама „Коло“ Горан Митровић, који је био и гост овог догађаја.
Фолклорни ансамбл из Банатског Карловца састоји се од Пионирске омладинске групе која броји укупно око шездесет члановаи Првог извођачког ансамбла који има двадесет пет чланова. Заслуге за постојање и рад овог ансамбла припадају уметничком руководиоцу ансамбла Игору Бокшану.10godKUDBk 3Концерт је отворио председник општине Алибунар Душан Дакић који је између осталог, ансамблу честитао јубилеј и пожелео успех у будућем раду, а потом су наступили гости КУД железничара и бродара Србије „Бранко Цветковић“ из Београда, који су се представили Играма из околине Београда, касније и Играма изибарског Колашина, Играма из Војводине и Играма из скопске Црне Горе.
Млађи чланови КУД-а из Банатског Карловца играли су Буњевачке игре и Игре ваљевске Колубаре, женска певачка група КУД-а „Младост“ из Велике Греде, у два наврата је извела сплет песама из Србије, а Дамир Прањковић из Алибунара, првак тамбурице Србије са само 16 година, извео је соло тачку на тамбурици. Водитељкацеловечерњег програма била је Мина Кељевић.
Први извођачки ансамбл Дома културе из Банатског Карловца извео је Игре врањскогПоморавља, Игре Димитровграда, а на самом затварању програма, Влашке игре из околине Бољевца, када је публика стојећим овацијама поздравила све учеснике.

 

10godKUDBk 4
Приход од продатих улазница, КУД из Банатског Карловца ће искористити за набавку и куповину ауторских права за нову кореографију.


10godKUDBk 5Мало је рећи да је публика уживала, поред тако живог и садржајног програма гостију и домаћина, учесници су свим присутним гледаоцима приуштили прелеп угођај. Уз оркестар Центра за културу општине Алибунар, на челу са Кристијаном Ђуђом, са домаћинима и гостима, атмосфера на концерту била је узаврела, добро расположење осетило се у ваздуху, апублика је скандирала не кријући своје одушевљење.
Постојање културно-уметничких друштава као што је ово,поред тога што омогућава да млади на квалитетан начин проводе своје слободно време и уче шта је тимски рад уз дружење и вежбање, оно чува традицију и културу Србије од заборава, учи их истовремено да негују фолклор са нашег поднебља и преносе га касније са колена на колено. Зато ови уметници заслужују нашу пажњу и подршку, како би се традиција и даље чувала, као важан део нашег идентитета. Честитамо КУД-у Дома Културе из Банатског Карловца на деценији плодног рада, желимо им пуно успеха, наступа, награда, нових кореографија, као и да се њиховамисија никада не заврши.

Baner Pecat 211x81