gore

  • Baner Optina Alibunar

ЈЕСЕЊИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН

1. naslovnaУ суботу 03. новембра 2018. године у организацији Центра за културу општине Алибунар, у Дому културе у Банатском Карловцу одржан је традиционални, четврти по реду „Јесењи песнички маратон“.

  „Јесењи песнички маратон“ је јединствена поетска манифестација у нашем окружењу, којаокупља песнике из читаве Србије. Учествују бројна удружења песника из Ниша, Чачка, Лесковца, Београда, Новог Сада, Панчева, Јабуке, Пландишта, Вршца и из наше општине, као и појединачни песници који имају жељу да се афирмишу у литерарном стваралаштву.

Овај песнички маратон другу годину за редом има такмичарски карактер, а главна награда је издавање књиге поезије. За остале учеснике обезбеђен је простор у двогодишњем зборнику поезије који се штампа након два одржана маратона, тако да сви они који су учествовали у програму бивају заступљени са по једном песмом у зборнику.

 

Претходни зборник штампан је 2017. године и у њему су били заступљени сви учесници песничког маратона одржаног 2015. и 2016. године, а нови зборник штампаће се 2019. године и у њему ће добити простор сви учесници из 2017. и 2018. године, док ће они који су освојили друго и треће место у зборнику добити простор за четири ауторске песме. У оквиру ове манифестације одржана је и изложба слика сликара из наше општине, којим је и ликовно употпуњена ова културна манифестација. У изложбеном простору Дома културе у Банатском Карловцу биле су постављене слике уметника Стевана Фекете, Миломира Ивановића, Милосава Цицварића, Милисава Радојева и Александра Станојева. Сваке године на овом догађају учествује много младих песника, а ове године су управо три млада песника понела титулу најбољих и освојили прве три награде. Треће место освојила је песма „Ковчег“ Саре Јовановић, двадесетдвогодишње песникиње из Београда, у којој је начињен рефлексивни осврт у слободном стиху на оно што чини приоритете у ваљаним људским животима. Друго место припало је песми под насловом „Пурпурне панталоне“, младе ауторке из Панчева и чланице ВАУ „АРС“-а, АнтонелеМик.

3Песма „Пурпурне панталоне“ је подсвесна уникатна интертекстуална веза са легендарном песмом „Облак у панталонама“ Мајаковског, модерног, слободног, кратког, сажетог и дубоког израза. Вредна прва награда припала је песми „Рођени крици“ Милоша Диклића, младогпесника из Панчева, која је свом ствараоцу омогућила да се афирмише и објави своје песме у збирци од сто примерака. Жири је био у саставу: књижевник Живко Николић из Београда, песници Драгослав Лацковић из Панчева и Николина Бабић из Вршца.

 

4„Јесењи песнички маратон“ сада већ традиционалног карактера, полако али сигурно настоји да постане бренд наше општине у области књижевности и културе. Помажући младим песницима да се афирмишу, овај маратон поезије представља својеврсандопринос неговању поезије и књижевности у нашој општини и пружа доказ да поезија и даље живи.

 

 

 

Baner Pecat 211x81