gore

  • Baner Optina Alibunar

ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

                                          Седница Општинског савета родитеља
 
 
DSCN4401 1600x1200Вршњачко насиље у школама и ван њих је проблем са којим се удружено морају борити држава, образовне институције, заједница и родитељи. Одговорни људи у општини Алибунар су у оквиру свог програма рада за 2018. годину идентификовали овај проблем са којим као заједница морамо да се суочимо и да га, у границама могућности, што пре решимо. Стога је ово била примарна тема на последњој седници Општинског савета родитеља одржаној у Алибунару.
“Наш циљ јесте превенција, а да бисмо спречили насиље над децом морамо бити добро организовани. Општински савет треба да окупи што више људи, како родитеља и учитеља тако и припадника такозване спољашње заштитне мреже коју чине МУП, Центар за социјални рад и Дом здравља”, рекла је Тања Балмазовић, стручни сарадник у основној школи „Братство и јединство“ из Алибунара и координатор за послове превенције насиља над децом на територији општине Алибунар.
 
DSCN4408 1600x1200
 
Директор Центра за социјални рад, Зоран Пребирачевић, истакао је овом приликом да је вршњачко насиље врло озбиљна тема којој се треба одговорно посветити. Истакао је да су чести случајеви насиља у породици, где деца највише испаштају. 
 
DSCN4410 1600x1200
 
„Инициајтива борбе против насиља је за сваку похвалу. Као доктор сматрам да је превенција најбитнија. Здравствени радници већ годинама уназад прате семинаре на којима је главна тема насиље. Добро су едуковани и лако препознају симптоме вршњачког или породичног насиља“, изјавила је др Динка Кожокар, директор Дома здравља Алибунар на последњој седница Општинског савета родитеља.
 
DSCN4421 1600x1200
 
Рачић Јездимир, командир полицијске станице у Алибунару, слаже се да је превенција најбоље решење, али тврди да је изузетно ограничена и да се не може све решити на тај начин. Менталитет људи и живот у условно малој средини су проблем, јер је тешко доћи до правовремене информације о насиљу, а проблем у мањој средини је и најчешће „окретање глава“ уместо примерене реакције и пружања помоћи. Истакнуто је да је и обавеза сваког грађана да свако сазнање о кривичном делу пријави.
 
DSCN4440 1600x1200
 
Закључак седнице Општинског савета родитеља је да ми као друштво заједно можемо учинити највише како би се у наредном периоду смањило, а у блиској будућности и искоренило вршњачко насиље у нашој средини.   
 
 
 

Baner Pecat 211x81