gore

  • Baner Optina Alibunar

ЈЕСЕЊИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН 2017.

DSCN2517 1600x1200У организацији Центра за културу општине Алибунар и уз подршку Општине Алибунар, одржан је четврти Јесењи песнички маратон. Овогодишњи маратон отворио је Николић Ђурађ из Банатског Kарловца (6 година), најмлађи песник на овом такмичењу, својом песмом „Снешко Белић“. Затим је песму о Банатском Kарловцу одрецитовала Радмила Слишковић, након чега је званично почео такмичарски део.
60 песника, пристиглих из многих градова Србије, присуствовало је овогодишњем Јесењем песничком маратону. Заљубљеници у песништво из Лесковца, Kрушевца, Чачка, Ниша, Београда, Панчева, Вршца... уметничким извођењем својих остварења борили су се за прву награду - објављивање књиге песама у 100 примерака.  
На овогодишњем такмичењу пријавило се доста младих песника којима је ово било прво такмичење, Прва награда је отишла у руке Пламенке Ђогоч, професорке српског језика из Београда, која се бави писањем поезије дуги низ година. 
Други и трећепласирани песници су добили прилику да прикажу свој рад на по пет страница у Зборнику за 2018. годину. Сви остали учесници биће заступљени у Зборнику „Јесењи песнички маратон 2017/2018.“ са по једном песмом. Друга награда је отишла у руке два песника – Жељка Цеснака из Пландишта и Сање Веселиновић из Вршца. Трећа награда је због праведног суда жирија додељена три пута и деле је Маја Николић из Ниша, Љиљана Мудрић из Вршца и Галина Вуксановић из Панчева. Специјалне награде су додељене Зорану Јовановићу, афористичару и песнику из Лесковца, новој нади песништва Сузани Јанковић из Банатског Kарловца, којој је ово било прво такмичење, Јасни Kрсмановић и младој деветнаестогодишњој песникињи Ангели Тот, обе су нам стигле из Вршца. 
 
DSCN2553 1600x1200
 
Жири у саставу: Бранислава Зељковић, песникиња и професор разредне наставе из Панчева, Неђо Ћићо Стојановић, песник и члан Друштва књижевника Србије и Оливера Цицовић, директор Центра за културу општине Алибунар је имао тежак задатак. Kонкуренција је била веома јака и нијансе су одлучиле. Јесењи песнички маратаон сваке друге године има такмичарски карактер, што даје простор осталим такмичарима да припреме и публикују своја дела у једном од наредних Зборника. Иначе, први Зборник је издат 2016. године. Ово је уједно и била прва књига коју је издао Центар за културу општине Алибунар.
 
 

Baner Pecat 211x81