gore

  • Baner Optina Alibunar
  • Насловна
  • Новости
  • ОПШТИНА АЛИБУНАР ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О ВЕЋОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ И УПОТРЕБИ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ

ОПШТИНА АЛИБУНАР ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О ВЕЋОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ И УПОТРЕБИ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ

undp potpisivanje memoranduma 1600x1200Представници 29 општина у Србији потписали су Меморандум о разумевању са Програмом Уједињених нација за развој како би побољшали енергетску ефикасност и искористили потенцијал локално расположиве биомасе. Реч је о локалним самоуправама које имају између 20 и 40 хиљада становника и које су изабране на основу Јавног позива објављеног у августу ове године, а међу којима је и Општина Алибунар.   
 
Потписивањем Меморандума изабране општине сагласиле су се да израђују годишњи извештај о остваривању циљева уштеде енергије за локалну самоуправу, затим програм енергетске ефикасности, као и да спроведу обуку корисника у објектима од јавног значаја који су у надлежности јединице локалне самоуправе за коришћење и унос података у Информациони систем за енергетски менаџмент. Локалне самоуправе су се такође обавезале да израде инвентар котловских постројења и да обезбеде услове за спровођење релевантних обука. Током 2017. и 2018. године, уз стручно-саветодавну и техничку помоћ консултаната које ће ангажовати УНДП, у 29 општина биће организоване обуке о финансирању пројеката производње енергије из биомасе на пољопривредним газдинствима, као и обуке о енергетским засадима.
Обраћајући се присутним представницима, Милош Бањац, помоћник министра рударства и енергетике истакао је да је током увођења Система енергетског менаџмента у Србији примећен недостатак капацитета код мањих општина.
Стелиана Недера, заменица сталне представнице УНДП-а у Србији, напоменула је да Министарство рударства и енергетике и УНДП заједнички спроводе два пројекта укупне вредности преко 45 милиона долара,  који имају за циљ да омогуће увођење система енергетског менаџмента и повећају удео биомасе у производњи енергије. 
Оба пројекта доприносе спровођењу Закона о ефикасном коришћењу енергије у делу који се односи на локалне самоуправе, и финансирају се средствима Глобалног фонда за животну средину и средствима УНДП. Она додаје да спровођењем ових активности заједнички доприносимо и остварењу глобалних циљева одрживог развоја и да ћемо тимским радом министарства, УНДП-а и локалних самоуправа допринети остварењу економских, друштвених и еколошких користи за локалне заједнице широм Србије.
Меморандум, поред општине Алибунар, су потписали представници општина: Александровац, Апатин, Бачка Паланка, Бајина Башта, Бечеј, Црвени крст (Ниш), Ћуприја, Горњи Милановац, Инђија, Ивањица, Кладово, Књажевац, Лебане, Лучани, Петровац на Млави, Прибој, Рашка, Савски венац (Београд), Сента, Свилајнац, Сурдулица, Шид, Трстеник, велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Власотинце и Врњачка бања.
 
1512041242 potpisivanje dubravka 1600x1200 1600x1200
 
 
 
 

Baner Pecat 211x81