gore

  • slika 3

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „SOCIONEXT“

DSCN2035 1600x1200Пројекат „SocioNext – Инклузивнија, чистија и приступачнија производња енергије из биомасе из пољопривредног отпада“  финансира Европска унија у оквиру програма – Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу.
Општи циљ пројекта је смањење руралног сиромаштва, смањење социјалне искључености и омогућавање самозапошљавања и енергетске независности. У уводном делу присутнима су се обратили Борис Илић, из НВО „Развој села“, који је представио почетак реализације и очекиване резултате пројекта и Ивана Стефановић Ристин, менаџер пројекта „SocioNext“. Они су истакли значај производње енергије из биомасе и потребу за заједничким плановима око самог развоја пројекта. Др Весна Т. Параушић, из Института за економику пољопривреде и Татјана Ћирковић Митровић из Института за шумарство, представиле су рад на студијском истраживању биомасе као сировине, енергетске сигурности из биомасе и оснивању и покретању социјалног бизниса.  
 
DSCN2040 1600x1200
 
DSCN2055 1600x1200
 
„Општина Алибунар је једна од најактивнијих општина у Србији које учествују у промоцији значаја биоенергије. Постигнути резултати и све до сада урађено, показују да смо један од лидера обновљиве енергије у нашој земљи.  Конференције и састанци оваквог типа имају за циљ да приближе јасну стратегију којом ћемо наставити да реализујемо планове и поменути тренд који смо започели. Тако настављамо све док постојеће ресурсе и потенцијале обновљиве енергије не преведемо у свакодневни живот наше, али и шире заједнице“, истакао је председник Општине Алибунар Предраг Белић. „Сматрам  да морамо бити обазриви по питању биоенергије. Наглашавам да посебну пажњу посвећујемо очувању и заштити животне средине. Међутим, правила економије су јасна и не може се све гледати једносмерно. За нашу средину су потребне идеје из области зелене економије, синергија и добра организација у реализацији. Зато смо у обавези да константно учимо, одговорно радимо и напредујемо. Позивам вас да будете део овог и сличних пројеката које ћемо реализовати, јер примена биомасе као локалног ресурса од великог је значаја и за нашу економију.“
 
DSCN2074 1600x1200
   
Конференција поводом покретања пројекта „SocioNext“ одржана је на Девојачком бунару у конференцијској сали „Винарије Ђорђе“.  
 
 
fShare
0