gore

  • slika 3

ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ НА СНАЗИ У ОПШТИНИ АЛИБУНАР

crveni meteoalarm 2017Тропске температуре које су забележене ових дана у Србији, па и на територији општине Алибунар, довеле су до увођења црвеног метеоаларма и упозорења Републичкохг хидрометеоролошког завода (РХМЗ). Стога апелујемо на грађане са територије општине Алибунар да предузму одређене мере заштите како би се овај период лакше пребродио.
Најугроженијим групама становништва (деца, труднице и старије особе)  не саветује се боравак на отворенем у периоду од 10 до 18 сати, када су и екстремно високе температуре. Због веома високог индекса УВ зрачења, препоручује се боравак у затвореном, расхлађеном простору или, ако је неопходно, у хладовини за шта је идеалан базен на Девојачком бунару због природне сенке коју ствара борова шума.
Екстремно високе температуре узимају данак и на њивама, али још увек се не ради о елементарним непогодама. Сунцокрет боље издржава сушу, док је садницама кукуруза неопходан заливни систем.
Могу настатаи проблеми и у сточарству због екстремно високих температура. Према речима стручњака, не саветују се дуге испаше стоке на ливадама због опасности од топлотног удара, што за последицу може имати мањи принос млека. Сада је најважније расхладити штале и омогућити животињама да почну пуну исхрану. То се може постићи бољом циркулацијом ваздуха и хлађењем кровова штала.
Завршетак овог таласа се најављује за 09. август.
 
fShare
0