gore

  • slika 3

У МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ДОБРИЦА УКЛОЊЕНЕ ДВЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ

DSCN7738 1600x1200У циљу заштите здравља становника као и очувања животне средине и биодиверзитета, на територији општине Алибунар покренуте су акције уклањања дивљих депонија. Дивље депоније су места где се неконтолисано одлаже отпад чије порекло не може да се утврди, односно уставнови веза са његовим произвођачем, тј. лицем које га је одложило. На основу Закона о управљању отпадом из 2016. године јединица локалне самоуправе сноси одговорност и плаћа трошкове уклањања оваквих депонија. 
Општина Алибунар има четири наменске депоније (сметлишта) у Владимировцу, Банатском Карловцу, Алибунару и Иланџи до којих је организвоан превоз отпада из свих насељених места. У центру свих места на територији општине налазе се и велики контејнери у које може да се одлаже крупнији отпад и ЈКП "Универзал" према свом плану једном недељно врши транспорт отпада до депонија, где се исти одлаже. Међутим, и поред обезбеђених услова у складу са нормама Европске уније, санитарна инспекција је утврдила да су у местима Добрица, Нови Козјак и Локве формиране дивље депоније, које су настале као производ несавесног и неодговорног понашања грађана.
 
DSCN7740 1600x1200
 
DSCN7744 1600x1200
 
DSCN7746 1600x1200
                                                                                                                                                                                                              [nakon čišćenja]
Посетили смо Добрицу и две дивље депоније које се налазе на оба краја улице Њагу Александар. Према речима председника месне заједнице Добрица, Живана Ристина, ове депоније нису чишћене од 2011. године. На једној је завршено чишћење, а на другој смо затекли раднике који машинеријом чисте отпад, који ће бити транспортован до наменских депонија. Депонија је била формирана у непосредној близини насеља, па смо питали Славку Шош, какви су услови живота:
"Било је страшно, право ругло, препуно разног отпада и лешева умрлих животиња. У овом делу живи највећи број деце која се сваки дан испред својих кућа, а у непосредној близини депоније играју. Самим тим су били у контакту са заразом. Мештани су непрестано довозили смеће и палили га, тако да ми некад нисмо могли ни прозор да отворимо јер мирис је јако непријатан. Захвални смо што је ова депонија очишћена и сасвим сигурно више нећемо дозволити никоме да баца смеће. Засадићемо на том месту воће, како би заштитили очишћени терен, али ипак треба још неко упозорење и забрана, да људи знају."
 
DSCN7749 1600x1200
 
Средства која је општина Алибунар ове године наменила за уклањање дивљих депонија износе 500.000 динара. Међутим, уз већу одговорност грађана, она би могла бити преусмерена на обнову и развојне пројекте у општини. Стога молимо грађане да своју околину чувају и одлажу отпад на за то предвиђена места и тако помогну у очувања здравља и заштиту животне околине.