Предраг Перуничић, државни секретар за спорт - гост Спортског савеза и општине Алибунар

DSCN3124Прослављени спортиста и некада рукометни репрезентативац, Предраг Перуничић је у функцији државног секретара за спорт, у четвртак 31. марта, био гост Спортског савеза Алибунар и општине Алибунар. У свом излагању пред бројном спортском публиком која га је дочекала у згради Скупштине општине, господин Перуничић је представио нови Закон о спорту, којим се ова изузетно значајна делатност детаљно регулише.

„Министарство омладине и спорта је стратегију развоја на националном нивоу донело још пре 4 године. Из стратегије за развој спорта проистекао је и нови Закон о спорту. Резултати су јасно показали да је наш стратешки приступ имао позитивног одјека: 30 светских и европских медаља у олимпијским дисциплинама, 621 у свим различитим узрасним категоријама свакако је велики успех. Овакви резултати нас сврставају међу најбољим спортским нацијама у свету. Када је реч о развоју спорта на локалу, желим да истакнем да је од 145 локалних самоуправа у 132 већ донета стратегија развоја спорта. Изузетно је важно да свака локална самоуправа има своју стратегију, сачињену управо према локалним специфичностима. DSCN3138Осим закона начелно, за локалне самоуправе су најзначајнији правилници које смо донели, као и оне које треба да донесемо до 16. априла, а ту пре свега мислим на правилнике о категоризацији спорта и финансирању. Дакле, када се овај процес заврши сасвим ће бити јасно на који начин се регулише финансирање клубова и спортских удружења. Од укупног буџета један клуб или спортска организација може да добије максимално 20%, а од тога 15% мора да се усмери на млађе категорије. Намера нам је да омогућимо што већем броју младих људи да почну да се баве спортом, да им обезбедимо основне услове. Спорт је до скоро, чини се, био категорија привилегованих. Ми желимо да га омасовимо и учинимо доступним, јер верујемо да су врхунске спортске вредности управо те које ће од наше деце направити способне и добре људе. Сви који желе да се баве спортом треба да добију једнаке шансе, а касније ће на основу остварених резултата напредовати или се бавити нечим другим у животу. Оно што је новина, јесте да је законом прописано да деца од 6 до 14 година, која углавном припадају систему школског спорта, могу уз здравствену књижицу обавити здравствени преглед и то је буџетски трошак. Осим тога новост је да менаџери убудуће неће моћи да потписују доживотне уговоре и тако на неки начин заробе спортисте, већ се уговор може потписати на максимално 5 година. Није тајна да је у спорту доста новца до доношења овог закона било у сивим токовима. Новим Законом о спорту све смо увели у регулаторне токове. Наша је поента да изградимо функционални спортски систем. Србија је спортска нација. Спорт и најбољи спортисти доносе нам свакодневно врхунске резултате. Заиста нам је циљ да и овим законом будемо промотери правих спортских вредности“, закључио је господин Перуничић.
Након презентовања новости које нам доноси Закон о спорту, господин Перуничић је, у име Министарства спорта и омладине, поделио поклоне младим спортистима из Алибунара и то: 15 рукометних, 15 кошаркашких и 45 фудбалских лопти.
DSCN3162У име општине Алибунар младим спортистима се обратио председник Предраг Белић, који их је подржао у жељи да постану врхунски спортисти и обећао да ће локална самоуправа дати свој максимум да им се обезбеде основни услови за тренирање.
У име Спортског савеза Алибунар, госте је поздравио Давор Петровић, који је у кратким цртама представио Савез, истичући да се сви заједно са локалном самоуправом труде да обезбеде добре услове за локални спорт, а да ће захваљујући новој стратегији развоја још ефикасније обављати спортску делатност на нивоу целе општине. Спортски савез општине Алибунар броји укупно 34 чланова савеза, од чега 33 спортска удружења и један грански савез - фудбалски савез Општине Алибунар.
Завршавајући своју посету Алибунару, Предраг Перуничић, је у пратњи директора основне школе у Банатком Карловцу, Душана Богдановића, председника општине, господина Белића и представника Спортског савеза обишао спортску халу у Банатском Карловцу, која се налази у завршној фази изградње, а ускоро ће након добијања употребне дозволе, коначно бити стављена на располагање свим младим спортистима општине Алибунар.

Штампа

FaLang translation system by Faboba