POKRAJINSKA POSLANICA JELENA JOVANOVIĆ POSETILA OPŠTINU ALIBUNAR

IMAG1183 1600x1200Na teritoriji Opštine Alibunar živi značajan broj pripadnika romske populacije. Upravo je ovo bio jedan od povoda posete Jelene Jovanović, pokrajinske poslanice u Skupštini AP Vojvodine, sa saradnicima. Tokom posete organizovan je radni sastanak kome su prisustvovali predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić, većnik za obrazovanje Opštine Alibunar, Adrijana Sfera i odbornik SO Alibunar Vesna Purić, a najvažnija tema sastanka je bila unapređenje položaja Roma na teritoriji naše opštine. U otvorenom dijalogu razmenjena su iskustva o životu, obrazovanju i radu romskih porodica.     
„Brojni su programi i projekti koje realizuje Opština Alibunar, a među njima su i projekti koji utiču na poboljšanje života pripadnika romske zajednice. Detaljno smo analizirali probleme sa kojim se susreću Romi, posebno deca, i maksimalno se trudimo da učinimo sve što je do nas, kako bi ih rešili. Pored obezbeđivanja besplatnih udžbenika i školskog pribora, angažovali smo veliki broj pedagoških asistenata i time obezbedili individualni obrazovni program za veliki broj učenika, čime je omogućeno napredovanje u daljem školovanju“, istakao je predsednik Opštine Alibunar, Predrag Belić. „Naravno da je za marginalne grupe najveći problem zapošljavanje, pa bih se osvrnuo na uspešno sprovedeni projekat EU i otvaranja socijalnog  preduzeća za preradu korišćenog ulja u biodizel pod nazivom „Fer oil“, kojim smo zaposlili tri radnika romske pripadnosti. U toku smo, što se tiče svih projekata pokrajinskih i republičkih institucija i ono što je od suštinskog značaja su nova radna mesta, kako bi zaposlili ljude i omogućili im da žive od svog rada.“ Posebno je apostrofiran značaj socijalne inkluzije i obrazovanja, a učesnici su razmatrali načinie poboljšanja položaja Roma u svim sferama društvenog života i postavili to kao jedan od bitnih ciljeva lokalne samouprave.   
Sagovornici su zaključili da bez saradnje institucija sa pripadnicima nacionalnih manjina i zajednica nema napretka, ni poboljšanja životnog standarda, a pokrajinska poslanica, inače prva i jedina žena Romkinja na toj poziciji, izrazila je ogromno zadovoljstvo ovom posetom. „Pored tri segmenta koja su vezana za Dekadu Roma, a to su zapošljavanje, stanovanje i zdravstvo, moram da naglasim da je najviše urađeno na polju obrazovanja i to zahvaljujući Vladi Srbije i usvojenoj Strategiji za položaj Roma. Jedna od opština koje su prepoznale probleme Roma i rade na njihovom rešenju je i opština Alibunar. Romska deca se obrazuju, poštuje se multikulturalnost i multinacionalnost i za razliku od prethodnog perioda imamo nekoliko pripadnika romske nacionalnosti koji jednako učestvuju u radu lokalnih institucija.  Ogroman je akcenat na zapošljavanju stanovništva, a to je ključ za otvaranje vrata boljeg života. Nastavićemo blisku saradnju sa Opštinom Alibunar. Već smo zakazali nove sastanke, jer sam izuzetno srećna na velikoj i iskrenoj spremnosti na podršku od strane predsednika opštine i njegovih saradnika.“
 
 
 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81