U ALIBUNARU OTVOREN NAJVEĆI VETROPARK U SRBIJI

otvoren vetropark 1600x1200
Danas je u Alibunaru svečano pušten u rad najveći vetropark u Srbiji - Malibunar.
Vetropak Alibunar će činiti 25 vetroturbina.  Malibunar, koji je danas pokrenut, se sastoji od četiri turbine ukupnog kapaciteta 8 MW.
Otvaranju su danas prisustvovali visoki zvaničnici i predstavnici kompanije Elicio. Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, istakao je svoje veliko zadovoljstvo što je i Srbija ušla na listu zemalja koje aktivno učestvuju, kroz proizvodnju električne energije pomoću snage vetra, u očuvanju životne sredine. 
 
 
DSCN1056 1600x1200
 
Prisutnima se, kao domaćin, obratio i predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić. 
"Lokalna samouprava u Alibunaru je kao jedan od prioriteta postavila brigu o očuvanju životne sredine, koja je od sveukupnog značaja za našu i budućnost naše dece. Neopisivo mi je drago što je upravo u našoj maloj opštini pokrenut ovaj ekološki trend, primarno izgradnjom vetroparka - najvećeg u Srbiji. 
Priroda nas je obdarila vetrovima, a mi taj potencijal moramo da iskoristimo i da joj na najbolji način vratimo, što smo pokazali i ovim partnerstvom, nadamo se prvim u nizu, koji će doprineti razvoju Srbije u takozvanoj "Zelenoj ekonomiji". Ova ekonomija budućnosti ima za cilj da dovede do poboljšanja ljudskog blagostanja, dok značajno umanjuje rizike po životnu sredinu."
 
DSCN1072 1600x1200
 
Očekivana proizvodnja vetroelektrane Malibunar je 25 GWh  godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će istovremeno emisija CO2 biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje. Do kraja 2018. godine planiran je završetak još 21 vetroturbine, čime će ova investicija biti zaokružena, a u planu su i nove za naredni period.
 
 
 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81