U ALIBUNARU ODRŽANA JE “KONFERENCIJA O PAMETNIM, ODRŽIVIM I INKLUZIVNIM MOGUĆNOSTIMA ZAPOŠLJAVANJA“

DSCN0978 1600x1200U Opštini Alibunar održana je Konferencija pod nazivom “Konferencija o pametnim, održivim i inkluzivnim mogućnostima zapošljavanja“. Konferenciji su prisustvovali predstavnici opština Alibunar i Kovin, kao osnivači društveno odgovornih preduzeća, a projekat su realizovali u saradnji sa Udruženjem “Lider +”.
Prisutne goste je pozdravio predsednik opštine Alibunar Predrag Belić ističući da je jedna mala opština poput Alibnara, postala lider u oblasti Zelene ekonomije i obnovljive energije. ” Pored brige koju pokazujemo prema osetljivim grupama i slabije zaposlivim članovima naše zajednice, podižemo svest o važnosti reciklaže i obnovljivim energijama. Takođe dajemo šansu marginalizovanim grupama da daju svoj doprinos društvu. Kroz ovaj projekat omogućili smo i plasman proizvedenog biodizela, a na dobrobit naše zajednice i obezbedili smo sigurna radna mesta u trenutku kada svako novo radno mesto u Srbiji zlata vredi.” Prisutnima su se obratili i gospođa Višnja Stefanović Diklić, menadžer Projekta, kao i gospodin Ratko Mosurović, pomoćnik predsednice opštine Kovin.
Projekat “FerOil Srbija: Pronalaženje rešenja Zelene Ekonomije za pametno korišćenje obnovljivih resursa i inkluziju lokalnih Roma kroz zapošljavanje“ finansiran je od strane Evropske unije, koji sprovodi Delegacija EU u Republici Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Projekat je na inovativan način prepoznao potencijale lokalnih samouprava da kroz smanjenje troškova nabavke goriva za svoja javna transportna preduzeća, putem prerade otpadne sirovine (ulja za kuvanje) u biodizel, stvore šansu za nova zapošljavanja namenjena ranjivm grupama, a posebno seoskom romskom stanovništvu. Na ovaj način je u ovim lokalnim zajednicama jednim projektom ostvarena višestruka korist – otvaraju se nova radna mesta; vrši se socijalna inkluzija ranjivih grupa; afirmiše se prerada otpadnih sirovina i zaštita životne sredine.
 
 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81