OPŠTINA ALIBUNAR DODELILA 143.000 EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZBEGLIM LICIMA ZA KUPOVINU SEOSKIH DOMAĆINSTAVA

IMAG0638 1600x1200Predsednik Opštine Alibunar, Predrag Belić, danas je potpisao Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom sa predstavnicima 13 izbegličkih porodica koje već žive na teritoriji naše opštine. Korisnicima sa teritorije opštine Alibunar dodeljena su sredstvaa u ukupnom iznosu 143.000 eura, raspodeljenih na 13 izbegličkih porodica, a sa ciljem normalizacije njihovog života, prevashodno kroz rešavanja stambenih potreba.
Bespovratna pomoć je obezbeđena na osnovu Sporazuma o donaciji, zaključenim između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije, u vezi sa Regionalnim stambenim programom – Potprojekat 5. Ovim programom je predviđeno rešavanje stambenih potreba izbeglica, kroz dodelu pomoći za kupovinu seoskih domaćinstava.
Prilikom potpisivanja Ugovora sa budućim korisnicima sredstava, predsednik Opštine Alibunar, Predrag Belić, pozdravio je prisutne i izjavio: „Nesrećnu prošlost i sudbinu mi ne možemo promeniti, ali pokazujemo da se naša država bori za sigurnu sadašnjost i još bolju budućnost svih svojih građana. Vi ste danas punopravni građani naše države, samim tim i naše opštine. Nakon ovog  čina mogu  samo da izrazim ogromno zadovoljstvo što uspešno rešavamo probleme lica koja imaju izbeglički status.“  
Među porodicama koje su dobile bespovratna sredstva za osnivanje novog seoskog domaćinstva bila je i Dušanka Subhija Knežević, koja će nakon 25 godina izbegličkog statusa konačno doći do svog krova nad glavom. 1992. godine izbegla je iz Bosne jer joj je kuća do temelja spaljena. Gospođa Knežević nije krila zadovoljstvo i kroz suze radosnice je izjavila: „Mojoj sreći i uzbuđenju nema kraja. Posle 25 godina izbeglištva napokon ću imati priliku da živim u kući koja će biti moj dom. Beskrajno hvala Opštini na svemu, a posebno predsedniku što radi sve ovo za nas. Moram reći da sam mislila da ovo nikada neću doživeti“.
„20 godina sam živeo u kući gde sam plaćao kiriju i ovo je nešto najlepše što mi se dogodilo, tim pre što sam otac dvoje dece školskog uzrasta“, izjavio je Nenad Đurđević, koji je devedesetih prognan iz Hrvatske.
Predsednik Belić se nakon dodele Ugovora zahvalio svim prisutnima na njihovoj želji da nastave život u našoj opštini i poželeo im je puno sreće u ostvarenju ciljeva, dodavši da će se lokalna samouprava truditi da pomogne, koliko god je moguće, da olakša i ulepša život svih svojih građana.
 
 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81