PROJEKAT „FAIR OIL SRBIJA" FINASIRAN OD STRANE EU STARTOVAO U ALIBUNARU

IMAG0462Opština Alibunar u saradnji sa nosiocima projekta „Fair Oil“ povodom prve implementacije ovog projekta na teritoriji Srbije, organizovala je studijsku posetu najsavremenijeg postrojenja u Srbiji i radionicu pod nazivom: „Stvaranje biodizela iz korišćenog jestivog ulja“.
Predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić pozdravio je prisutne i istakao da je Alibunar inicijator u realizaciji najsavremenijih ideja, lider u zelenoj proizvodnji energije, poštujući pri tome sve važeće standarde Evropske Unije.
Prvo postrojenje za proizvodnju bio dizela iz korišćenog jestivog ulja danas je pokrenuto u Alibunaru. Prezentacijom u procesnom objektu, prisutni su mogli da čuju o kompletnom planu projekta, načinu proizvodnje biogoriva i željenim ciljevima.  
Gorivo koje će biti proizvedeno koristiće autobusi opštine Alibunar, konkretno vozila JATP Alibunar koja besplatno prevoze učenike, studente, penzionere i socijalno ugroženu kategoriju stanovništva. Realizacijom ovog projekta doći će do značajnih ušteda u budžetu Opštine Alibunar, kao i otvaranja novih radnih mesta koja će uticati na poboljšanje kvaliteta života socijalno ugroženog stanovništva.
Prvi pogon ovakvog tipa i namene u Srbiji, otvoren je u našoj opštini na osnovu Projekta „Fair Oil“ koji finansira Evropska unija  donacijom u visini od 165.000 eura. Radi se o projektu prekogranične saradnje, gde je pored opštine Alibunar uključena i opština Kovin, koja je takođe prepoznala značaj zajedničkog rada javne službe i marginalizovanih socijalnih grupa.
 
 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81