gore

  • Baner Optina Alibunar

Хотели, ресторани, смештај

Због слабог привредног развоја општине, објеката за смештај туриста има релативно мало. Постоји само један хотел у Алибунару, док се остали  смештајни објекти, мањег капацитета, налазе на Девојачком бунару. Већи је број угоститељских објеката који могу задовољити потребе дневних туриста, док сеоска домаћинства немају праксу прихвата туриста. 

Новоизграђени хотел ˝Плава дама˝ у приватном власништву, са четири звездице за приватни смештај, најатрактивнији је објекат на територији општине Алибунар. Налази се на Девојачком бунару и располаже са 120 лежајева, конференцијско-ресторанским капацитетом од 500 места и сопственим базеном.

Хотел ˝Златни Бор˝ је једини градски хотел у општини Алибунар. Припада ˝Ц˝ категорији и у приватном је власништву. Отворен је 2004 године. Састоји се од новог и старог крила. Има две сале са 600 ресторанских места, 20 соба и 50 лежајева. Собе су двокреветне и трокреветне са купатилом. Хотел послује током целе године. Организује скупове, прославе јубилеја док већег туристичког значаја нема.

Угоститељски објекат ˝Горански дом˝ је један од најстаријих објеката на простору Девојачког бунара. Располаже са 100 ресторанских места, има башту и 14 соба са 36 лежајева. Извршеном реконструкцијом све собе добиле су купатило и топлу воду. Раније је био намењен удружењу ловаца, затим за припреме спортиста и смештај туриста, а данас углавном функционише као објекат за смештај старих лица. У непосредној близини налази се базен димензија 33м x 16,5м x 2,20м који користи топлу термалну воду и представља једну од главних атракција у летњем периоду.

Објекат ˝Сликарска колонија˝ припада ˝Утви˝ из Панчева, а користе га сликари у периоду када се одржава традиционална ˝Сликарска колонија Делиблатски песак˝. Објекат је у релативно добро очуваном стању и уз мању адаптацију прикладан је као допунски смештајни капацитет.

Ауто камп и кампинг налазио се у близини ˝Горанског дома˝ и раније је био коришћен природни плато. Данас је камповање замрло, а пошто је ова функција од значаја за развој  туризма покренута је иницијатива да се поново тај део преуреди у ауто камп.

Викенд куће имају велики значај на простору Девојачког бунара и налазе се на индивидуалним поседима. Има их око 1.200 и највише се користе викендом, данима празника и током лета. Власници су становници општине Алибунар, Панчева и Београда, углавном више и високе платежне моћи.

 

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81