gore

  • Baner Optina Alibunar

Етнографске туристичке вредности

Представљене су фолклором, ношњом, народним обичајима, вашарима и гастрономијом.

У општини живе Срби, Румуни, Словаци и Роми, па се на основу овакве хетерогене структуре могу разумети етничке културолошке особености. На ношњи се најбоље могу очитати етничке разлике мађу многобројним народима. То је ношња од белог ланеног, конопљеног или памучног платна уз веома снажне наборе са белим или обојеним везом уз који иде кецеља и појас украшен уткивањем разних украса. Кабанице произведене од сукна, кожне ћурчијске израде грудњаци и капе по начину украшавања одређују етничку припадност. Велики број досељеника из Западног Поморавља донео је са собом своју ношњу и обичаје тако да на једном веома малом простору имамо велику етничку и културну шароликост.

Народни обичаји су богати и углавном везани за верске празнике. Они су изгубили своју аутентичност, али традиција обележавања неких обичаја никада није прекинута.

Банатска кухиња је типична мешавина разних утицаја. Заступљена је српска кухиња и то на делу Девојачког бунара где се нуде гастрономски специјалитети као што су срнећи и овчији гулаш, зечији паприкаш и др. Са друге стране, утицаји немачке кухиње огледају се у мешавини слатко-сланог (кувано месо и сладак сос, печење и салата од вишања). Све врсте теста заступљене су у кухињи а најчешће се служи штрудла са маком.

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81