gore

  • slika 3

III 06. Прехрамбена индустрија

Највећи део капацитета прехрамбене индустрије Србије лоциран је управо у подручју високоинтензивне пољопривредне производње (Регион I). Овај регион има развијене капацитете у свим гранама прехрамбене индустрије. Потенцијал прехрамбене индустрије Војводине је евидентан у областима као што су прерада и финална обрада пољопривредних производа: млинови, фабрике за производњу теста, кланице, млекаре, фабрике за прераду воћа и поврћа, шећеране, рафинерије јестивог уља, фабрике кондиторских производа, пиваре, фабрике алкохолних и безалкохолних пића, итд. У Војводини постоје основни индустријски капацитети за прераду пољопривредних производа као и објекти за производњу различитих финалних производа.

Следе неки примери:
  • Капацитет млинова износи 1,4 милиона тона пшенице,
  • 11 шећерана прерађује 4,2 милиона тона шећерне репе,
  • 5 уљара (од којих 3 са рафинеријама) за прераду 630.000 тона сунцокрета,
  • објекти за индустријску прераду 240.000 тона кукуруза,
  • једна фабрика за прераду 160.000 соје,
  • 41.000 тона тестенине,
  • 68.000 тона кондиторских производа,
  • 11 индустријских кланица за 3,6 милиона свиња,
  • 420.000 грла стоке и 35 милиона живине,
  • млекаре за прераду 370 милиона литара млека,
  • 80.000 тона меса,
  • 50.000 тона кобасица и деликатеса,
  • 10.000 тона конзервиране хране,
  • 1,23 милиона тона финалних прехрамбених производа.

Капацитет неких грана прехрамбено-прерађивачке индустрије (нпр. индустрије шећера) превазилази тренутне потребе тржишта јер је "наслеђен"од бивше СФРЈ. У том периоду је овај регион био важна област снабдевања храном са високим стандардима безбедности за цело тржиште бивше Југославије. Приватизована предузећа се модернизују и технички и технолошки побољшавају како би могла да одговоре на тренутне стандарде и захтеве потрошача. Извоз производа прехрамбено-прерађивачке и дуванске инустрије и индустрије пића чини више од 30% укупне вредности извоза из овог региона

fShare
0

Штампа