gore

  • Baner Optina Alibunar

Здравље наших грађана и нашег потомства на првом месту

DSCN2698 1600x1200Много тога се мења у нашој општини последњих годину дана. Више се ради, дотеране су нам институције, ентеријери и екстеријери. Лепши су нам паркови, ради се каналска мрежа, сређују се комунални проблеми, раде се атарски путеви, полако улазе и неке нове инвестиције – већ издалека рекло би се да наша насеља постају боља места за живот. Све је то лепо, ипак, наш народ би рекао: „Све, све, али здравље је на првом месту“.
И трагом ове чувене народне, решили смо да проверимо каква је ситуација са стањем здравља и квалитетом здравствених услуга на територији наше општине. 
Тим поводом срели смо се и разговарали са Динком Кожокар, докторком опште медицине која је уједно и директор Дома здравља Алибунар.
„У Дому здравља Алибунар радим више од 30 година, тако да сам ову нашу институцију врло добро упознала и пре него што ми је указано поверење да будем на њеном челу. Дом здравља Алибунар функционисе у 10 насељених места где имамо здравствене амбуланте. Свака месна заједница има доктора опште медицине, апотекарску службу, а у већим местима имамо и педијатријску службу. Број лекара је распоређен према броју становника. У складу са потребама заиста гледамо да правовремено изађемо у сусрет нашим грађанима у свим насељеним местима“, представља Дом здравља докторка Кожокар. 
На питање каква је кадровска структура  и има ли довољно стручног кадра, докторка Кожокар каже:
„У једном тренутку имали смо заиста озбиљних проблема због недостатка стручних кадрова. Међутим, захваљујући разумевању Општине као оснивача, а на првом месту председника Општине, успели смо да добијемо сагласност за запошљавање 2 нова лекара и рекла бих да су сада наше потребе задовољене. Наиме, у нашој установи ради укупно 129 стално запослених, наравно уз поштовање програма рационализације“.  
Директорка Дома здравља истакла је и добру сарадњу са челницима локалне самоуправе, као  и са свим кључим институцијама, које максимално излазе у сусрет.
„Иако функционишемо у релативно пристојним условима, примереним нашој средини, посебно желим да истакнем два пројекта захваљујући којима смо средили наше здравствене станице: то је обнављање фасаде на амбуланти у Банатском Карловцу, која сада изгледа потпуно умивено и комплетно сређивање здравствене станице у Новом Козјаку. Иако се ради о малом месту, грађани Новог Козјака добили су амбуланту на коју могу бити поносни. Средили смо и унтрашњи део простора и фасаду. Све смо ово успели да завршимо уз здушну подршку и финансијску помоћ Општине Алибунар. Сада заиста можемо рећи да у свим здравственим станицама  на територији наше општине грађани могу добити правовремену и квалитетну здравствену услугу“. 
DSCN2731 Copy
Дом здравља Алибунар је акредитована установа која је усвојила потпуно модерне начине и процедуре функционисања у складу са законским начелима и програмима, које је прописало Министарство здравља републике Србије. 
Када је реч о доступности медицинске опреме, госпођа Кожокар истиче да је Дом здравља генерално адекватно опремљен: располаже се добром дијагностиком, рендген и лабораторијском дијагностиком, постоје ЕКГ апарати, инхалатори, а неке амбуланте имају и дефиблираторе. Такође, осим лекара опште праксе, у Дому здравља раде и педијатри, пулмолог, на располагању је и гинеколошко одеље, тако да грађани могу обавити и прегледе у случају нужде, али и разне превентивне прегледе и скрининге. Раде и интернистичка и неуропсихијатријска служба. „При свакој амбуланти постоји и апотекарска служба, али за сада функционишемо на минимуму, јер морамо санирати дугове који су настали у претходних десетак година, како би смо обезбедили потпуно нормално снабдевање лековима“, објашњавања др Кожокар. 
На питање које су то здравствене тегобе које најчешће муче грађане са територије општине Алибунар, докторка наводи:
„Велики је број кардиоваскуларних и цереброваскуларних пацијената. Ту су и они који пате од шећерне болести, а распрострањене су и болести метаболизма. На жалост у повећању су и тешке малигне болести. Када је о томе реч, максимално се трудимо да радимо са грађанима у домену едукације, како би повећали свест о значају превентивних прегледа. Било која болест која се открије у раном периоду, има велике шансе за излечење. Оно што је добро јесте да, на пример, на теритоији наше општине нема нових забележених случајева оболелих од туберкулозе, што значи да је она редуцирана. Велики број пацијената иде на хемодијализу у Вршац и Панчево, чак 6 дана у недељи. За ове потребе Општина нам је донирала један ауто, који нам је заиста драгоцен“.
Нема сумње да је здравље најважније у животу сваког човека, а адекватан квалитет здравствене услуге приоритет у једној локалној заједници, па је тако и у нашој општини. За крај питали смо докторку Динку Кожокар који би савет и поруку упутила својим суграђанима:
„Сви ми који смо запослени у Дому здравља Алибунар дајемо заиста свој максимум да увек будемо на услузи нашим суграђанима. Знам да у свакој средини, па тако и овде код нас увек постоји могућност да све буде још боље и ми се искрено трудимо да свакодневно унапређујемо свој рад и услове у којима се наши пацијенти лече. О томе свакако сведоче и последње санације амбуланти које смо извршили у Банатском Карловцу и Новом Козјаку.  Неоспорно је да је здравље императив и зато бих поручила свима да иду код својих изабраних лекара и онда када не осећају тегобе како би обавили превентивне прегледе. Уколико сте здрави – можете мирно да спавате, а чаки уколико се одређени поремећаји открију у раној фази – велика је шанса да се тога што пре решите. Најважније нам је да будемо здрави и да сачувамо здравље нашег потомства, јер на њима свет остаје“, закључила је директорка Дома здравља. 
 
DSCN2723 Copy
 
DSCN2709 Copy
 
DSCN2715 Copy
 
DSCN2718 Copy
 
DSCN2719 Copy
 
DSCN2720 Copy
 
DSCN2722 Copy
 
DSCN2724 Copy
 
DSCN2732 Copy
 
DSCN2733 Copy
 
DSCN2730 Copy
 
DSCN2735 Copy
 

Baner Pecat 211x81