Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографији посетила Општину Алибунар

Drzavna sekretarka

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографији Милка Миловановић Минић, у циљу ефикаснијег промовисања и спровођења мера Владе Републике Србије у борби за опстанак породице и наталитет, посетила је општину Алибунар.

У разговору са председницом општине Алибунар Зораном Братић сагледано је демографско стање општине Алибунар, као и проблеми.

Државна секретарка Милка Миловановић Минић истакла је да само заједничким снагама државе и локалне самоуправе можемо заједно успети у побољшању демографске слике Србије.

Питање демографије је дугорочно питање и није питање само једне Владе. Новим мерама које су донете на републичком нивоу, очекујемо да ће доћи до подизања стопе наталитета, али решавање демографских проблема свакако изискује време. Демографска слика у Србији није повољна, али надамо се да ћемо заједничким снагама успети да створимо повољније услове за опстанак и развој породице.

 

Председница општине Алибунар истакла је да је општина Алибунар Одлуком о финансијској подршци породицама са децом из 2020. године предвидела значајне мере како би се олакшао живот породицама са децом и створили бољи услови.

На основу ове Одлуке општина Алибунар издваја по 30.000 динара за свако прворођено дете, за друго, треће и четврто рођено дете по 20.000 динара, као и беби пакет за свако рођено дете.

Почев од 2020. године почело се са поделом дечјих седишта за свако новорођено дете, породицама са троје или више деце обезбеђен је бесплатан боравак у предшколској установи, као и бесплатне ужине.

“Општина Алибунар успешно је реализовала Пројекат 3+, где су породицама са троје и више деце омогућене значајне погодности, односно попусти при куповини. Деци из социјално угрожених породица на почетку сваке године обезбеђује се потребан школски прибор. На крају сваке школске године општина Алибунар награђује своје најбоље ученике, ђаке генерације и вуковце. Почев од 2020. године општина је почела са награђивањем најбољих спортиста”, рекла је Братић.

 

Ове године општина Алибунар финансирала је и учешће најбољих каратиста на Балканском првенству. За све ђаке, студенте и социјално угрожене обезбеђен је бесплатан аутобуски превоз.

“По први пут смо ове године организовали и бесплатну школу пливања за децу узраста од 5 до 11 година и обезбедили и бесплатан превоз. Новом Одлуком о пружању помоћи студентима са територије општине Алибунар предвидели смо бесплатну помоћ свим студентима са територије општине Алибунар. Поред континуираног улагања у објекте образовања, здравства и спортске објекте, изградње дечијих игралиштаопштина Алибунар у наредној буџетској години планира и мере у циљу даљег унапређења живота својих становника чиме ће се, надамо се, побољшати и демографска слика наше општине”, рекла је председница општине Алибунар.

Print

FaLang translation system by Faboba