gore

  • Baner Optina Alibunar

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ БИЉНЕ ОСТАТКЕ

На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода Србије да ће наредних дана температуре бити знатно изнад просека, као и због великог броја пожара на отвореном простору и шумским комплексима изазваним између осталог и нехатним и намерним радњама појединаца Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане Општине Алибунар да никако на отвореном не пале биљне жетвене остатке, смеће, као и покошени коров.

 

 

Подсећамо да је спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено Законом о заштити од пожара (члан 50.), према коме је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције. За овај прекршај прописана је новчана казна од 10 хиљада динара за физичко лице, док је казна за правно лице од 300.000 до милион динара. Уколико се утврди да су жетвени остаци спаљивани на парцели у својини регистрованог пољопривредног газдинства, то газдинство губи и право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од две године.

 

Посебно апелујемо на пољопривредне произвођаче да не спаљују жетвене остатке и због чињенице да се због високе температује које пожар изазива кваре педолошке карактеристике обрадивог земљишта, а што на дужи рок власнику пољопривредне парцеле доноси додатну материјалну штету због смањења приноса. Услед дејства ватре, површински слој претвара се у пепео и прашину, па као такав лако се развејава под дејством ветра, чиме наступа кварење квалитета обрадиве површине.

 

Апелујемо на грађане општине Алибунар да пруже пуну подршку надлежним органима у спречавању пожара, односно деловању истих у циљу брзе интервенције ради гашења, као и да дају информације о лицима која својим неодговорним понашањем свесно или несвесно изазивају штету и опасност по људе и имовину.

 

 

Командант Општинског штаба

Зорана Братић, дипл. правник

Print Email

Baner Pecat 211x81