gore

  • Baner Optina Alibunar

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ДУХ У ЕТШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ АЛИБУНАР

NaslovnaPreduzetnickiDuhУ Економско-трговинској школи „Доситеј Обрадовић“ из Алибунара, од почетка ове школске године активна је школска секција „Ученичка компанија“ која ученицима пружа могућност да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија са реалним производима и услугама, где кроз наставни план под надзором професорке економске групе предмета Јелене Руњић стварају компанију, развијају је и затварају у току једне школске године.

 

Према речима професорке Јелене Руњић, „Ученичка компанија“ почела је са радом почетком школске године кроз чланство школе у организацији „Достигнућа младих у Србији“ која иницира предузетнички начин размишљања и понашања код ученика што више приближено пракси, као и развијање међупредметних компетенција, а самом раду секције је претходио семинар у Врњачкој Бањи.

„Достигнућа младих у Србији“ део је глобалне мреже која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње у свету похађа више од 10 милиона учесника, а код нас функционише од 2005. године и многима је касније значило приликом запослења. То је оно што је професорку Руњић подстакло да се и у нашој школи примени овај програм. Програм Ученичка компанија део је пројекта „Деценија предузетништва“ који спроводи Влада Републике Србије, а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања.

Ученици су прошли све фазе у пословању једне компаније: од дефинисања организационе структуре, преко испитивања тржишта, састављања бизнис плана до промоције и продаје производа.

Велики број деце је био заинтересован и прошао кроз овај програм а најистрајнији су опстали до данас, тако да тренутно у ЕТШ у Алибунару послују две ученичке компаније: „Биос“ – компанија која се бави продајом креме за подочњаке и „White Rose“ – компанија која продаје купаће костиме који у контакту са водом мењају боју. Ове две компаније учествовале су на регионалном такмичењу у Новом Саду заједно са великим бројем других школа где се млади поред такмичења упознају, друже и размењују искуства.

Ирма Ходри, ученица треће године, директорка је ученичке компаније „Биос“ која се бави продајом дерматолошки тестиране креме за подочњаке, направљене у лабораторији приватне апотеке у Јерменовцима која им је изашла у сусрет и помогла у томе да имају свој производ. Ирма каже да је за њу ово велико искуство кроз које им је приближена реалност на тржишту, продаја иде добро, а цена креме је 200 динара.

Софија Михајловић је менаџер људских ресурса у истој компанији, бави се запосленима, промоцијом фирме и производа, функционисањем и напретком у складу са плановима, и истиче да јој се посао који обавља веома допада, као и да је то веома велико искуство кроз које су на занимљив начин схватили како функционише пословање једне фирме.

Николија Љубишић похађа четврту годину ове школе и налази се на позицији менаџер маркетинга, што подразумева промоцију производа преко друштвених мрежа, уговарање послова са апотекама, курирским службама и још много тога. Николија каже да се пре учешћа у овој компанији „запослени“ међусобно нису познавали а сада су добри пријатељи.

Момиров Милица ученица је друге године и менаџер компаније, њени задаци у протеклом периоду били су снабдевање средствима потребним за плакате, обавезе око изласка на такмичење, вођење профила на друштвеним мрежама и информисање о производу. „Имамо наш инстаграм и фејсбук профил. Овај посао је јако одговоран и занимљив у исто време и свако би требао да се опроба у оваквом једном процесу“, рекла је Милица.

Такође, треба поменути и Ерцеговац Жељану која је финансијски директор ове компаније.

Јелена Руњић каже да су се ученици у овој компанији уз тимски дух и дружење лепо снашли те ће и следеће године обавезно учествовати у овом програму.

„Биос“ је једна од најуспешнијих компанија у ЕТШ „Доситеј Обрадовић“ али било је још компанија у школи као што је „Хотел Војводина“, „Ћићо Травел“ и други.

Професорка Јелена Руњић захваљује се свима који су на било који начин допринели њиховом раду и успеху, уз похвале сјајним ученицима који су дали свој максимум у послу кроз тимски рад и у правој радној атмосфери, те је све на завидном нивоу. Засигурно, искуство које су ђаци стекли у овом програму значиће им чиме год у будућности одлучили да се баве, а посебно онима који ће кренути предузетничким стопама што и јесте циљ секције – подстицање предузетничког духа и отварање могућности самозапошљавања и запошљавања младих.

У наставку су линкови ученичке компаније „Биос“ преко којих можете их посетити и подржати њихов рад:

https://biosorganic.blogspot.com/?fbclid=IwAR0u3A6TdJdSGW8qrIfpDSLCsexWXpy3ujqYA8vzeSUdZDP5A-iNO4lHrro

https://www.facebook.com/Kompanija-Bios-Organic-311459036393240/

https://www.instagram.com/bios.organic/?utm_source=ig_profile_share&igshid=19trkmah3xink&fbclid=IwAR1M8iDu90OFgCFxROcRi8FDPBaedVzUIklFs2rRB8hFVquuWGVdN4VegdA

 

 

 

Print Email

Baner Pecat 211x81