gore

  • Baner Optina Alibunar

ФЕСТИВАЛ РУМУНСКЕ МУЗИКЕ И ФОЛКЛОРА У ЛОКВАМА

FestLokve 1У реновираном Дому културе у Локвама у недељу 18. новембра 2018. године одржан је Фестивал румунске музике и фолклора под називом „Spice de aur“.

FestLokve 2Манифестација је одржана први пут са тенденцијом да постане традиционална. Назив фестивала у преводу значи златни клас, што представља симболику како овог поднебља равничарских житних поља, тако и житарице која ће семеном наставити врсту, те би овај догађај требало да буде клица традиционалног фестивала румунске културе у Локвама који ће наставити да живии уз неке будуће генерације.

Програм је обухватио укупно 11 учесника, вокалних и инструменталних солиста и фолклорних играчких група из Локава и околних места, као и госте из Ђирока, места из околине Темишвара у Румунији. У програму, али и у организацији догађаја учествовали су млади из Удружења младих Локве, који се на време уче организацији, како би касније у будућности преузели кормило фестивала.

 

FestLokve 5

Велике заслуге за уметнички део догађаја припадају Петру Попа, музичком продуценту Радио-телевизије Војводине пореклом из Локава, који живи и ради у Новом Саду, а који је био диригент оркестра и руководилац синошњег уметничког програма.

Како истиче председник Oрганизационог одбора овог фестивала Дорел Чебзан, велика помоћ при адаптирању Дома културе, као и реализацији самог фестивала, дошла је од Општине Алибунар. Према његовим речима, у овај Дом Културе није улагано више од педесет година те је ово заиста новитет. Уз неколико радних акција у протеклом периоду, као и двесто столица које је обезбедила општина Алибунар, ова установа културе поново је постала место где је култура добродошла.

Заслуге за помоћ при реализацији ове културно-уметничке манифестације припале су, осим организаторима и учесницима, Општини Алибунар, Месној заједници Локве, цркви, Националном савету Румуна, свим пословним фирмама из Локава, као и мештанима који раде у иностранству. Радио-телевизија Војводине пружила је медијску подршку целом догађају.

У препуној сали између осталих, програму су присуствовали представници локалне самоуправе и места, као и многи други, а почасни гост фестивала био је генерални конзул Румуније у Вршцу, Дину Георгије.

Први по реду, фестивал „Spice de aur“ је успешно одржан, а план је да се следећих година организује у августу, за време сеоске славе,када сви мештани који живе, раде или студирају у иностранству, долазе у Локве, како би се свима омогућило да уживају у румунским народним песмама и играма, а сам фестивал добио већи домет и пун ефекат.

Tags: opština alibunar, festival

Print Email

Baner Pecat 211x81