gore

  • Baner Optina Alibunar

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Републичка изборна комисија (РИК) објавила је коначне резултате избора чланова за Националне савете националних мањина одржаних у недељу 04. новембра 2018. године.

У Националном савету Мађара већину ће чинити 30 чланова листе „Мађарска слога“ која је освојила 39.166 гласова а изборна листа „МАЂАРСКИ ПОКРЕТ, ЖОЛДОШ ФЕРЕНЦ“ добила је 5 мандата.

У Националном савету немачке националне мањине 10 места је освојила листа „Gerhard“Подунавске Швабе-заједно, Антун Бек, изборна листа „НЕМАЧКА ЛИСТА-DEUTSCHE LISTE“ освојила је 3 мандата а листа „ПОДУНАВСКЕ НЕМИЦЕ И НЕМЦИ, СВИ ЗАЈЕДНО“ освојила је 211 гласова или 2 мандата.

У Националном савету ромске националне мањине највише гласова освојила је листа „СВЕЕВРОПСКИ РОМСКИ ПОКРЕТ“ што износи 32 мандата, изборна листа „РОМИ ОДЛУЧНО ЗА СРБИЈУ“ 1 мандат,и листа „Уједињена партија Рома – Jekutni Partija Romani“, такође 1 мандат.

У Националном савету Словака изборна листа „МАТИЦА СЛОВАЧКА У СРБИЈИ-ЉИБУШКА ЛАКАТОШ“ освојила је 14 мандата,листа „СЛОВАЦИ НАПРЕД-ПАВЕЛ СУРОВИ“ освојила је 8 мандата, листа „Хеј, Словаци!-Михаил Балаж“ 4 мандата, док је изборна листа „Лига Словака Војводине“ добила 3 мандата.

Детаљније информације о изборима за чланове Националних савета националних мањина који су се одржали у недељу 04. новембра, можете погледати на сајту Републичке изборне комисије (РИК).

Због нерегуларности, у среду 14. новембра биће поновљени избори на по једном бирачком месту за Националне савете Румуна у Вршцу, и Чеха у Белој Цркви.

Print Email

Baner Pecat 211x81