gore

  • Baner Optina Alibunar

Међународни дан сеоских жена

20181015 224826У општини Алибунар у понедељак 15. октобра обележен је Међународни дан сеоских жена који се обележава широм света, са циљем да се укаже на кључну улогу и допринос жена на селу.


Жене на селу представљају непроцењиво благо и потенцијал нашег друштва. Оне не заостају за мушкарцима у обављању физичких послова, баве се пољопривредом, сточарством, кућним пословима и поред свега, а што је најважније, држе породицу на окупу. С друге стране, иако формално равноправне, у пракси су и даље дискриминисане по питању политичког утицаја и заступљености у одлучивању, власништва над имовином и пољопривредним земљиштем, приступа информацијама, социјалног и здравственог осигурања. Такође, не смемо заборавити насиље над женама које представља горуће питање родне равноправности.
У етно-дому "Јаношичанка" у Јаношику, окупиле су се жене из целе општине и уз дружење обележиле овај дан. Скупу су присуствовали и начелница Јужнобанатског округа Данијела Лончар која већ годинама подржава жене у нашој општини, председник општине Алибунар Душан Дакић, директорка ЈКП "Универзал" Алибунар Зорана Братић и њихови сарадници.
Људмила Габриш чланица удружењa жена из Јаношика, пожелела је добродошлицу гостима и указала на тешкоће са којима се суочавају жене на селу.
Данашње обележавање празника сеоских жена у општини Алибунар порука је женама у општини да имају подршку локалне самоуправе у њиховом оснаживању, економској независности, удруживању и деловању да се олакша положај жена у општини уз измену стереотипа о женама, као и да је улога жена на селу незаменљива уз уважавање доприноса који пружају целокупном друштву. 

Print Email

Baner Pecat 211x81