gore

  • Baner Optina Alibunar

СТОП ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

vrsnjackoееУ среду 10. октобра 2018. године у Центру за културу општине Алибунар одржан је програм превенције вршњачког насиља Ивођачке уметности „Здрав живот“, намењен ученицима виших разреда основне школе и средњошколцима у Србији. Цео догађај био је под покровитељством Општине Алибунар а по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Први део програма састоји се од позоришне представе „Зато што те се плашим“ у извођењу младих глумаца Ивана Јевтовића, Милене Николић и Дејана Јајчанина, који на креативан и едукативан начин деци приближавају проблеме вршњачког насиља. У другом делу, наш угледни психолог Жарко Требјешанин осврће се на представу и указује на најважније тачке насиља у представи, док трећи, можда и најзанимљивији део, садржи интерактивну радионицу између глумаца и деце. Циљ овог програма је подизање свести код деце и указивање на последице које са собом носи вршњачко насиље.

Господин Жарко Требјешанин истакао је да се превенција насиља мора решавати системски где требају бити укључени закон, провинције, школе и породица. Он указује на велику одговорност медија који треба да воде рачуна о томе колика је заступљеност насиља у медијима, опасност од ријалити програма, као и да не треба правити медијску звезду од насилника. Такође, напомиње да интернет пружа неограничене могућности за насиље, неистинито оптуживање, лажи и сплетке што оставља дубоке психичке трагове на децу и младе.

Порука овакве врсте едукације, према речима Жарка Требјешанина је, да је важно да деца схвате да се насиље не сме допустити и да је најбоља заштита од насиља да се деци покаже шта су праве вредности, солидарност, пријатељство, љубав а не агресивност и егоизам.

Општина Алибунар води активну политику против вршњачког насиља и користи све доступне механизме за превенцију насиља у школама, а и убудуће ће се трудити да иде у корак са најновијим методама спречавања насиља како би се насиље међу вршњацима у нашим школама искоренило а школа била сигурно место без насиља.

vrsnjacko1

vrsnjacko2

vrsnjacko3

Print Email

Baner Pecat 211x81