gore

  • Baner Optina Alibunar

ФИЈАКЕРИЈАДА У ИЛАНЏИ

DSCN5543 1600x1200Под покровитељством Општине Алибунар, у оквиру прославе сеоске славе „Свети Никола“ у Иланџи, њихова Месна заједница је организовала петодневни програм. Током овогодишње прославе, за мештане и госте свих узраста у Дому културе је одржан концерт КУД „Свети Никола“ из Иланџе, као и многобројни занимљиви дечији, културно-уметнички и спортски садржаји. Као најважнија и централна манифестација одржана је традиционална шеста по реду Фијакеријада.

 

 

 

У ревији коњичких запрега учествовали су фијакери из Иланџе, Добрице, Јарковца и Самоша. На почетку програма, најмлађа група КУД “Свети Никола“ припремила је пригодан и кратак програм сплета народних игара у којем су уживали многобројни посетиоци. 

 

DSCN5527 1600x1200

 

Иланџа и дан данас негује традицију неговања коња, иако је све мањи број домаћинстава који се баве узгајањем коња. „Историју морамо поштовати, а традицију одржавати. Коњи су племените и дивне животиње и у њиховим очима се види доброта.“, изјавио је предсеник Савета месне заједнице Златко Грубанов. „Од малена сам кроз разговор са старијима слушао приче о значају коња на селу. Данас смо коње заменили машинама, али то не значи да људи са села треба да престану да их гаје, јер су они, можда, и највернији пријатељи људи. Фијакеријада има за циљ један вид одржавања те нераскидиве везе између људи и коња, поготово у Иланџи - месту где је и Милош Црњански своју нспирацију о коњима проналазио.“

 

DSCN5536 1600x1200

 

Фијакеријаду је на крају „зачинило“ традиционална такмичење у кувању овчијег гулаша, под називом „Иланџанска гулашијада“. Кулунарски мајстори са територије јужног Баната припремали су врло редак и карактеристичан специјалитет, а титулу првог котлића освојила је екипа „Очајне домаћице“ из Селеуша, док су у победничком гулашу уживали сви присутни.

 

Print Email

Baner Pecat 211x81