gore

  • Baner Optina Alibunar

ПОЛАГАЊЕ ТЕСТОВА ЗА МАЛЕ МАТУРАНТЕ

DSCN5303 1600x1200Крајем прошлог месеца, у Србији је организован пробни тест за матуранте који се припремају за уписа у средње школе. Упис пчиње процесом полагања тестова 18 и 19. јуна. Широм Србије, резултати су слични и указују да је неопходно да мали матуранти у периоду до званичног полагања озбиљно приону послу, уколико желе да упишу средњу школу коју су планирали.
О ситуацији и  резултатима пробног теста у нашој општини обавестила нас је  Оливера Дадић, директорка О.Ш. „Братство јединство“ из Алибунара.
“Сам процес полагања је била истинска симулација полагања мале матуре. Ученици су приликом пробног теста били подељени по групама, под надзором дежурних наставника, а закључак свих директора основних школа је да су ученици пробни тест схватили и више него неозбиљно. Морам да искажем незадовољство, јер су резултати ученика углавном испод просека, посебно код тестова из математике и комбинованог теста. Једино за тест из матерњег језика су остварена задовољавајућа постигнућа.  Ученици и наставници су се сложили да је тест био тежак и у тестовима се налазило и градиво из претходних разреда, али то није оправдање за постигнуте резултате. Такође, ни тренутне оцене ученика нису усклађене са постигнућима. Деца су тренутно више оптерећена другим обавезама око матурске екскурзије и матурске вечери, него самим полагањем. Управо смо из овог разлога брзо одреаговали и пар дана након обрађених резултата пробног теста, сазван је састанак са свим родитељима матураната који су изнели и своја запажања и утиске. Предлог наставничког већа је да родитељи утичу на њих, да редовно похађају часове припремне наставе, која није обавезна, али је веома корисна за ђаке. Скренута је пажња родитељима да мотивишу децу “да загреју столицу” и да се интезивније ради на припремању тестова.”
 
DSCN5301 1600x1200
 
Слична препорука је дошла и од стране Слађане Буљ Петухо, педагога из Економске школе “Доситеј Обрадовић” у Алибунару: “За добар резултат на тестовима потребна је добра организација појединца, развијене радне навике и јасно одређен циљ. Наравно, наставно особље може доста да помогне појединцу око одабира у упис средње школе, јер су током школовања наставници најбоље могли да препознају способност појединца и одређени таленат ученика. Такође, подршка породице је веома битна. Овим путем бих послала поруку родитељима матураната у виду савета: Будите доследни и подржите децу у ономе што изаберу. Не наговарајте их да упишу школу коју ви желите. Искрено разговарајте са вашом децом, јер их ви најбоље познајете. Будите њихов ослонац у тренутку када долази до велике промене у њиховим, али и вашим животима.”
Досадашња пракса је показала да су резултати после полагања увек значајно бољи и верујемо да ће уз савете родитељима и вредан рад ученика то бити случај и ове године. 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81