gore

  • Baner Optina Alibunar

СЕОСКА СЛАВА У НИКОЛИНЦИМА

IMAG2125 1600x1200Поводом обележавања сеоске славе Свети Георге у Николинцима у Румунској православној цркви дан је започео свечаном литургијом, потом је на летњој позорници обављено свечана церемонија резања славског колача.


Црквене обреде је служио свештеник Мануел Јанеш који се обратио окупљеним гостима: “Окупљени и јединствени показујете поштовање према прецима и дајете пример јединства, заједништва и поштовања будућим генерацијама. Нашем селу желим напредак, а у вашим домовима срећу и благостање. Проведите овај дан, по традицији, испуњени добрим и лепим жељама према својим ближњима. Срећна вам Слава драги Николинчани."

 

IMAG2118 1600x1200


“Ми поштујемо традицију да се на дан Малог Ускрса и сеоске славе сећамо наших предака. Трудимо се да радосно дочекамо и угостимо родбину и прјатеље из других места. Тим поводом желим да се захвалим свим учесницима и спонзорима, а посебно Општини Алибунар без чије подршке ова манифестација не би успела”, изјавио је Ђурица Кашлер, председник организационог одбора манифестације.
Поред бројних духовних, културних и спортских манифестација, одржана је и 11. „Пилићијада“ на којој су се надметали у припремању пилећег паприкаша бројни такмичари из самог места и њихови гости из Локава, Алибунара, Банатског Карловца, Вршца, Пландишта и Беле Цркве. 26 такмичарских екипа, састављених од врхунских кулинарских мајстора и ове године одмерили су снаге у припремању најукуснијег пилећег паприкаша.
Представник Кабинета председника општине Алибунар, Зоран Срдић честитао је мештанима славу, поздравио присутне међу којима су били представници разних организација: “Поред оваквих манифестација које Општина Алибунар максимално подржава, у наредном периоду потрудићемо се да побољшамо инфраструктуру наше општине, да истакнемо и подстакнемо мултикултуралност и мултиетичност на коју смо поносни, а све у циљу унапређења живота наших грађана” и отворио „Пилићијаду“, пожелевши свим такмичарима пуно успеха.
Крај котлића у којима се крчкао паприкаш, било је и роштиља, уз обавезно домаће вино. У изузетно јакој конкуренцији, а најбоља у припремању пилећег специјалитета била је домаћа екипа Емилијана Ардељана.
Поред “Пилићијаде” И традиционалне изложбе птица и ситних животиња у оквиру програма сеоске славе, најмлађи суграђани су имали прилику да погледају аниматорску представу коју је, уз покровитељство Центра за кутуру општине Алибунар, одржало београдско позориште “Alegretto”, као и изложбу домаће радиности и традиционалних фолклорних елемената румунске ношње.

 

Print Email

Baner Pecat 211x81