gore

  • Baner Optina Alibunar

Жене из општине Алибунар – Викторија Секешан

DSCN4075 1600x1200Наша суграђанка Викторија Секешан (38 година), рођена је у Белој Цркви одакле су се родитељи одмах након њеног рођења преселили у Владимировац. Основну школу је завршила у свом селу, а средњу Геодетску школу у Новом Саду. 2006. године се запослила у катастру у Алибунару где и данас ради. Међутим, њена права вештина и љубав је прављење рукотворина и надалеко чувених колача, а те своје вештине је усавршила у удружењу жена „Вредне руке Баната“ у коме је активна чланица од 2013. године. Јуна 2017. године су је чланице поставиле за председницу удружења.
В.С. Може се рећи да сам у удружењу скоро од самог почетка, јер је удружење формирано 2012. године. Од жена у удружењу сам много научила. Пре свега, научила сам доста о животу од својих старијих и искуснијих колегиница, а такође сам усавршила кулинарске вештине по чему смо све ми заправо и препознатљиве. Удружење тренутно броји 28 жена и често добијамо нове чланице. Најстарија чланица и оснивач удружења је Минерва Гелеза, а најмлађа Сандра Мишковић. Удружење је мултинационално и чине га Српкиње, Румунке, Македонке и Црногорке. Заједно веземо ношње, стољњаке, мараме, торбице, украшавамо предмете техником декупажа, цртамо, а оно што најбоље правимо јесу колачи, крофне, кифле, штрудле, погаче и остале слане и слатке посластице. Учествовале смо на многим изложбама и такмичењима где смо заузимале победничка места и освајале лепе награде. На међународном такмичењу у прављењу руске салате у Панчеву смо освојиле прво место. На Београдском сајму смо освојиле друго место. Биле смо учеснице „Сланинијаде“ у Качареву, манифестације „Златне нити – перла и посела“ у Врњачкој Бањи, Карневала у Панчеву, Београдског манифеста... 
 
DSCN1245 1600x1200
 
Поред манифестација на којим су сталне учеснице, а неретко и победнице о чему сведоче многобројни пехари, дипломе и медаље, удружење жена „Вредне руке Баната“, на чијем је Викторија челу, је покренуло и сопствену манифестацију „Дуња и плодови јесени“, која из јесени у јесен окупља све више такмичара и привлачи све већи број посетилаца.
 
В.С: Посебно смо поносне на нашу манифестацију „Дуња и плодови јесени“ коју успешно организујемо већ шест година. Манифестација је попримила међународни карактер и окупља све више људи из године у годину. Сваке године ту представљамо своје рукотворине и препознатљиве специјалитете. Подржавају нас жене из осталих удружења и јако добро сарађујемо са њима, а нарочито са удружењима из Добрице, Иланџе, Алибунара, Банатског Карловца, Банатског Новог Села, Овче и Житковице. Циљеви удружења јесу да наши рецепти освајају најбоље награде и да манифестацију „Дуња и плодови јесени“ подигнемо на виши ниво. Верујемо у квалитет наших производа и мислимо да бисмо могли и комерцијално да их правимо и продајемо.
 
DSCN1223 1600x1200 
За крај, ова вредна и умешна жена је позвала све младе домаћице да им се придруже, како би удружење било богатије са још више вредних руку Баната.
 
В.С. Препоручујем младим домаћицама да се прикључе нашем удружењу како би научиле нешто ново и побољшале своје кулинарске вештине, али и да се заједно дружимо и забављамо. Не постоји никакав услов за нове чланове, већ само жеља за новим знањима и стицањем нових пријатељстава. 
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81