gore

  • Baner Optina Alibunar

ОПШТИНА АЛИБУНАР У 2017. ГОДИНИ

logo73432463922017. година која је на измаку, за све нас, становнике и руководство општине Алибунар, је веома значајна јер је у току ове године урађено доста, а највише се поносимо капиталним пројектима и решавањем озбиљних питања у корист свих грађана наше Општине.
Током ове године смо потврдили одличну сарадњу са републичком и покрајинском владом, како кроз заједничке пројекте, тако и кроз капиталне инвестиције подржане са њихове стране и изведене на територији наше Општине. Такође бележимо и значајне иностране инвестиције које су од важности не само за општину Алибунар, већ и за државу Србију. Познато је да је у току изградња једног од највећих ветропаркова у Србији, управо на територији наше Општине, који ће допринети смањену емисије штетних гасова за 120 000 тона, а поред тога донеће и финасијску добит. 
Екологија и пројекти који се тичу заштите животне средине кроз коришћење обновљивих извора енергије су били циљ који смо добрим делом и остварили током 2017. године. Верујемо да смо најактивнија општина у Србији када је област екологије и зелене економије у питању, што указује и на наш јасно зацртан циљ да се кроз практичну примену прилагодимо стандардима и актуелним или будућим законима усаглашеним са законима Европске Уније.
 
WhatsApp Image 2017 12 29 at 16.16.23
 
DSCN1034 1600x1200
 
Очување животне средине нам је веома битно јер општина Албунар газдује највећим делом Делиблатске Пешчаре, која је туристички бисер не само Србије, већ и Европе. Управо смо захваљујући овом природном б гатству забележили, током 2017. године, повећан број туриста на територији наше општине. 
 
20000101 D M 2300 1600x1200
 
Активно смо радили на уклањању дивљих депонија са територије наше општине, уређењу зелених површина; регулацији статуса бесправно подигнутих објеката и свега што може бити у корист будућности и оставштине нашој деци. Вредно смо радили и на обнови инфраструктуре, санацији дотрајалих инсталација и сређивању кровова на којим је свој траг оставила овогодишња олуја.
 
DSCN7741 1600x1200
  
2017. годину издвајамо и по озбиљним активностима у циљу побољшања живота и најрањивијих група становништва. Посебна пажња је била усмерена ка деци. Низом пажљиво планираних и успешно реализованих програма наши најмлађи и њихови родитељи су и кроз праксу имали прилике да осете шта је све општина Алибунар и њено руководство на челу са Предрагом Белићем спремно да уради за њих. Поред неколико новоизграђених дечијих игралишта, организовали смо и многобројне бесплатне едукативне, културне и спортске програме и активности за наше најмлађе. Једини у Јужном Банату, а мислим и у целој Србији, организујемо бесплатне позоришне представе за децу  које финансирамо из буџета Општине. Жеља нам је да као савремена заједница и на овај начин нашу децу уздижемо учећи их важности културе и позоришта. Ту су и бесплатни програми учења страних језика.
 
DSCN1164 1600x1200
 
Ми у општини Алибунар интезивно радимо и на побољшању живота свих наших суграђана. Поред санације дотрајалих објеката, током ове године вредно се радило и на изградњи нових, капиталних структура и објеката. Морам да приметим да је за одређене инвестиције био најважнији глас наших суграђана. У складу са тим на територији наше општине обновљени су сви Домови културе. Изграђена је нова мрежа путева, док су постојећи путеви добрим делом реконструисани; изграђене су капеле; водоводни и канализациони систем је саниран у неким деловима наше општине. На овом пројекту се интезивно и даље ради, јер је рок за реализацију 01. септембар 2018. године. Овај пројекат нам је вишеструко битан јер са успешним током и завршетком овог пројекта у најкраћем законском року стичемо права да поново узмемо учешће у покрајинским програмима сличног типа, а све у циљу побољшања инфраструктуре и услова живота становника наше општине. 
 
IMAG1345 1600x1200
 
DSCN7609 1600x1200
 
DSCN6332 1600x1200
 
Уз подршку Покрајинске владе наставили смо и радове на санацији уличне расвете у свим насељима општине Алибунар. На ову инвестицију смо посебно поносни јер је општини Алибунар за Пројекат санације уличне расвете додељено 22.671.360,00 РСД, што је уједно и највећи додељени износ у покрајини.
Захваљујући нашој окренутости ка практичној примени тзв. Зелене економије, чије је инвестирање подржала и Европска Унија, преко многобројних пројеката, успели смо нашим најмлађим суграђанима, ученицима, студентима, пензионерима и социјално угроженим категоријама становништва наше општине да обезбедимо и бесплатан превоз. Прво постројење у Србији за производњу био дизела из коришћеног јестивог уља, покренуто је управо у Алибунару. Гориво које се производи користе аутобуси предузећа ЈАТП Алибунар којим управља Општина, и захваљујући уштедама у буџету Општине кроз овај еколошки процес прераде омогућили смо бесплатан превоз. Отишли смо толико далеко да смо и ред вожње направили у сарадњи са школама, стварајући услове за безбрижно путовање наших најмлађих на њихово и задовољство њихових родитеља. 
 
DSCN0980 1600x1200
 
DSCN4244 1600x1200
 
Морамо да напоменемо да смо у 2017.-ој години стипендисали све наше студенте са високим просеком, са жељом да их додатно подржимо и да им студентске дане учинимо још лепшим и безбрижнијим, јер су они памет на коју рачунамо у будућности. 
За крај, можда и најзначајнији резултат рада у овој години је отварање нових радних места за становнике наше општине, који ће директно утицати на побољшање квалитета живота у нашој заједници. Ово је општи циљ ка коме кроз увођење нових закона и повластица у области самозапошљавања иде и наша држава. Очекујем да ће се значајнији резултати на овом путу осетити већ у 2018. години. Жеља нам је и да наредну годину обележи интезивнија сарадња са нашим суграђанима и њихово директно укључивање у идејном и конкретном решавању проблема са којима се сусрећемо, јер само заједно можемо да побољшамо нашу реалност и обезбедимо бољу будућност наше деце.
 
 
 
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81