gore

  • Baner Optina Alibunar

ПОКРАЈИНСКА ПОСЛАНИЦА ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВИЋ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ АЛИБУНАР

IMAG1183 1600x1200На територији Општине Алибунар живи значајан број припадника ромске популације. Управо је ово био један од повода посете Јелене Јовановић, покрајинске посланице у Скупштини АП Војводине, са сарадницима. Током посете организован је радни састанак коме су присуствовали председник Општине Алибунар Предраг Белић, већник за образовање Општине Алибунар, Адријана Сфера и одборник СО Алибунар Весна Пурић, а најважнија тема састанка је била унапређење положаја Рома на територији наше општине. У отвореном дијалогу размењена су искуства о животу, образовању и раду ромских породица.     
„Бројни су програми и пројекти које реализује Општина Алибунар, а међу њима су и пројекти који утичу на побољшање живота припадника ромске заједнице. Детаљно смо анализирали проблеме са којим се сусрећу Роми, посебно деца, и максимално се трудимо да учинимо све што је до нас, како би их решили. Поред обезбеђивања бесплатних уџбеника и школског прибора, ангажовали смо велики број педагошких асистената и тиме обезбедили индивидуални образовни програм за велики број ученика, чиме је омогућено напредовање у даљем школовању“, истакао је председник Општине Алибунар, Предраг Белић. „Наравно да је за маргиналне групе највећи проблем запошљавање, па бих се осврнуо на успешно спроведени пројекат ЕУ и отварања социјалног  предузећа за прераду коришћеног уља у биодизел под називом „Фер оил“, којим смо запослили три радника ромске припадности. У току смо, што се тиче свих пројеката покрајинских и републичких институција и оно што је од суштинског значаја су нова радна места, како би запослили људе и омогућили им да живе од свог рада.“ Посебно је апострофиран значај социјалне инклузије и образовања, а учесници су разматрали начиние побољшања положаја Рома у свим сферама друштвеног живота и поставили то као један од битних циљева локалне самоуправе.   
Саговорници су закључили да без сарадње институција са припадницима националних мањина и заједница нема напретка, ни побољшања животног стандарда, а покрајинска посланица, иначе прва и једина жена Ромкиња на тој позицији, изразила је огромно задовољство овом посетом. „Поред три сегмента која су везана за Декаду Рома, а то су запошљавање, становање и здравство, морам да нагласим да је највише урађено на пољу образовања и то захваљујући Влади Србије и усвојеној Стратегији за положај Рома. Једна од општина које су препознале проблеме Рома и раде на њиховом решењу је и општина Алибунар. Ромска деца се образују, поштује се мултикултуралност и мултинационалност и за разлику од претходног периода имамо неколико припадника ромске националности који једнако учествују у раду локалних институција.  Огроман је акценат на запошљавању становништва, а то је кључ за отварање врата бољег живота. Наставићемо блиску сарадњу са Општином Алибунар. Већ смо заказали нове састанке, јер сам изузетно срећна на великој и искреној спремности на подршку од стране председника општине и његових сарадника.“
 
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81