gore

  • Baner Optina Alibunar
  • Насловна
  • News
  • Citizens and Settlements
  • ОПШТИНА АЛИБУНАР ДОДЕЛИЛА 143.000 ЕУРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ИЗБЕГЛИМ ЛИЦИМА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ ДОМАЋИНСТАВА

ОПШТИНА АЛИБУНАР ДОДЕЛИЛА 143.000 ЕУРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ИЗБЕГЛИМ ЛИЦИМА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ ДОМАЋИНСТАВА

IMAG0638 1600x1200Председник Општине Алибунар, Предраг Белић, данас је потписао Уговоре о додели бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом са представницима 13 избегличких породица које већ живе на територији наше општине. Корисницима са територије општине Алибунар додељена су средстваа у укупном износу 143.000 еура, расподељених на 13 избегличких породица, а са циљем нормализације њиховог живота, превасходно кроз решавања стамбених потреба.
Бесповратна помоћ је обезбеђена на основу Споразума о донацији, закљученим између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије, у вези са Регионалним стамбеним програмом – Потпројекат 5. Овим програмом је предвиђено решавање стамбених потреба избеглица, кроз доделу помоћи за куповину сеоских домаћинстава.
Приликом потписивања Уговора са будућим корисницима средстава, председник Општине Алибунар, Предраг Белић, поздравио је присутне и изјавио: „Несрећну прошлост и судбину ми не можемо променити, али показујемо да се наша држава бори за сигурну садашњост и још бољу будућност свих својих грађана. Ви сте данас пуноправни грађани наше државе, самим тим и наше општине. Након овог  чина могу  само да изразим огромно задовољство што успешно решавамо проблеме лица која имају избеглички статус.“  
Међу породицама које су добиле бесповратна средства за оснивање новог сеоског домаћинства била је и Душанка Субхија Кнежевић, која ће након 25 година избегличког статуса коначно доћи до свог крова над главом. 1992. године избегла је из Босне јер јој је кућа до темеља спаљена. Госпођа Кнежевић није крила задовољство и кроз сузе радоснице је изјавила: „Мојој срећи и узбуђењу нема краја. После 25 година избеглиштва напокон ћу имати прилику да живим у кући која ће бити мој дом. Бескрајно хвала Општини на свему, а посебно председнику што ради све ово за нас. Морам рећи да сам мислила да ово никада нећу доживети“.
„20 година сам живео у кући где сам плаћао кирију и ово је нешто најлепше што ми се догодило, тим пре што сам отац двоје деце школског узраста“, изјавио је Ненад Ђурђевић, који је деведесетих прогнан из Хрватске.
Председник Белић се након доделе Уговора захвалио свим присутнима на њиховој жељи да наставе живот у нашој општини и пожелео им је пуно среће у остварењу циљева, додавши да ће се локална самоуправа трудити да помогне, колико год је могуће, да олакша и улепша живот свих својих грађана.
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81