ПРОЈЕКАТ „FAIR OIL SRBIJA" ФИНАСИРАН ОД СТРАНЕ ЕУ СТАРТОВАО У АЛИБУНАРУ

IMAG0462Општина Алибунар у сарадњи са носиоцима пројекта „Fair Oil“ поводом прве имплементације овог пројекта на територији Србије, организовала је студијску посету најсавременијег постројења у Србији и радионицу под називом: „Стварање биодизела из коришћеног јестивог уља“.
Председник Општине Алибунар Предраг Белић поздравио је присутне и истакао да је Алибунар иницијатор у реализацији најсавременијих идеја, лидер у зеленој производњи енергије, поштујући при томе све важеће стандарде Европске Уније.
Прво постројење за производњу био дизела из коришћеног јестивог уља данас је покренуто у Алибунару. Презентацијом у процесном објекту, присутни су могли да чују о комплетном плану пројекта, начину производње биогорива и жељеним циљевима.  
Гориво које ће бити произведено користиће аутобуси општине Алибунар, конкретно возила ЈАТП Алибунар која бесплатно превозе ученике, студенте, пензионере и социјално угрожену категорију становништва. Реализацијом овог пројекта доћи ће до значајних уштеда у буџету Општине Алибунар, као и отварања нових радних места која ће утицати на побољшање квалитета живота социјално угроженог становништва.
Први погон оваквог типа и намене у Србији, отворен је у нашој општини на основу Пројекта „Fair Oil“ који финансира Европска унија  донацијом у висини од 165.000 еура. Ради се о пројекту прекограничне сарадње, где је поред општине Алибунар укључена и општина Ковин, која је такође препознала значај заједничког рада јавне службе и маргинализованих социјалних група.
 
 

Print

FaLang translation system by Faboba