gore

  • Baner Optina Alibunar

Са новим каналима Банатски Карловац убудуће без поплава

DSCN4206 1600x1200Велике кише и незапамћене бујице су последњи пут пре два месеца Банатском Карловцу и њеним мештанима донели катастрофалне поплаве и нове материјалне штете. Поплава у самом центру насељеног места, које је било под водом од готово 20, па и 30 цм, суочила је Општину Алибунар са чињеницом да се овај проблем мора коначно решити, иако се последњих 20 година по том питању, без обзира на штете, ништа дугорочно није радило. 
DSCN4228 1600x1200Власто Марић, директор ЈКП Универзал детаљно нас је упутио у затечено стање на терену, али нам је, такође, и објаснио да се након управо завршених радова може сматрати да је проблем стављен под контролу, те да се грађани Банатског Карловца неће више „давити“ у бујичним водама и блату које нанесу.
„Банатски Карловац се годинама уназад мучи са проблемом поплава када дође до великих, бујичних киша. За то постоје два разлога: географски положај места и терен су такви да се воде сливају ка самом центру, а друго дошло је до једне недопустиве појаве за коју су одговорни сами грађани – затрпани су канали чија је превасходна функција одвод сувишних вода, како би се избегле поплаве. Након последњих непогода које су изазвале велике материјалне штете, када је бујица протутњала улицом Светозара Мијатовића скоро до самог центра, односно главне саобраћајнице остављајући за собом потоп, Банатски Карловац је био непрепознатљив. Општина је одлучила да реши овај проблем на дуге стазе, а наше предузеће је ангажовано за извођење радова. Шта смо ми заправо урадили? Прочистили смо терен и ископали два нова канала на углу улица Светозара Мијатовића и Иве Андрића, DSCN4213 1600x1200DSCN4215 1600x1200где је заправо и била критична позиција, с обзиром да се у ту тачку, попут левка уливају остале бочне улице. На два места смо исекли асфалт, пресекли улицу и ископали два велика канала, дубине од по 1 метар. Уградили смо масивне решетке које ће убудуће пропустити велику воду и на тај начин спречити продор бујице. Склонили смо и лежећег полицајца како се не би задржавало блато. Оборене су банкине, како би се вода адекватно сливала у канале. На овај начин трајно смо решили потенцијални проблем са поплавама. Међутим, на нама је да даље одржавамо ове канале и решетке, како се проблеми не би понављали. Ја само желим да вас подсетим да је Банатски Карловац некада имао ободни канал који су још Немци изградили, али да су то становници све затрпали и угрозили своју безбедност. Заиста овом приликом апелујем  и позивам све грађане, који су здушно поздравили нашу акцију, да редовно учествују у чишћењу канала, јер их морамо одржавати уредним, управо како се не би сви зајдно суочавали са катастрофалним последицама и материјалним губицима“, објаснио је господин Марић, који је након завршених радова обишао критичну локацију са председником општине, Предрагом Белићем. 
 
DSCN4211 1600x1200
 
DSCN4208 1600x1200
 
Све лепше лице Банатског Карловца 
 
Коначно решење проблема поплава прокопавањем два нова канала само је једна у низу активности захваљујући којима лице Банатског Карловца постаје све лепше. 
О свим пројектима који су реализовани од почета 2016. године разговарали смо са Мирославом Јокићем, чланом савета Месне заједнице Банатски Карловац.
DSCN4230 1600x1200„Од самог почетка године озбиљно смо се ангажовали да средимо и улепшамо наш Банатски Карловац. Увек ће вам сви рећи – много је проблема. Ми смо решили да о томе не говоримо, то већ сви добро знамо, већ да се прихватимо посла и да решавајући те проблеме, почнемо да причамо о много лепшим стварима. Ево одмах ћу вам на почетку рећи да смо завршили осветљење кошаркашког терена, тако да сад спортом сви наши другари могу да се баве и у дневним и у вечерњим сатима. Сада је право уживање бити на том терену, а имамо и могућност одржавања разних програма у вечерњим сатима. Средили смо наш прелепи парк. Урадили смо два сеника и прилазне стазе, осветлили га комплетно. Фонтана у парку је права атракција. Парк је место окупљања људи и деце по читав дан. Уређењем тог простора потпуно смо га хуманизовали и учинили га једним од омиљених места где наши суграђани, од најмлађих до најстаријих, радо проводе своје време. Окречили смо зграде месне заједнице и дома здравља испред којег смо поставили и канделабре тако да је простор потпуно осветљен. Такође урадили смо и прилаз за колица, који могу користити како инвалиди тако и мајке које возе своју децу. Максимално радимо на сређивању улица, терена, фасада, аутобуских стајалишта, очувању наше средине. Једна од најлепших новина јесте свакако нова фасада нашег Дома културе, а интензивно се спремамо и за потпуно уређење ентеријера. Након завршетка тих радова Банатски Карловац ће имати културну установу спремну да реализује манифестације било ког типа. Искрено нам је стало да наш Карловац буде и лепо место за живот Карловчанима и прави узор свима осталима. Никад не заборављамо да је наше место наша слика, а ми желимо да покажемо да су Карловчани на првом месту вредни и уредни људи, способни да стварају и унапређују своју средину. Радује нас свакако што се, уз ангажовање општине, промене набоље дешавају и у свим другим месним заједницама“, рекао нам је Мирослав Јокић. 
 
DSCN4236 1600x1200
 
DSCN027642112
 
DSCN0280423432 

Print Email

Baner Pecat 211x81