gore

  • Baner Optina Alibunar

Наша општина засијаће новим сјајем

Капитални пројекат за санацију уличне расвете на територији целе општине

 

DSCN3935 1600x1200Судећи по актуелним дешавањима у општини Алибунар и реализацији амбициозних планова рекло би се да нема одмора и да се ствари из дана у дан постављају на своје место. Челници општине су усмерили све своје капацитете ка решавању инфраструктурних проблема. Након великих инвестиција у образовне установе, сређивања каналске и путне мреже, на ред је дошао пројекат санације уличне расвете.
Наиме, председник општине Алибунар, Предраг Белић је у име општине потписао уговор са Ненадом Огњеновићем, директором компаније „Intec Novi Sad" о реконструкцији мреже јавне расвете. Овај капитални пројекат, чија је вредност 100 милиона динара, реализоваће се у наредних 6 месеци. У том периоду биће обновљена инсталација јавног осветљења у свих десет насеља на територији наше општине.
На питање шта општини доноси овај изузетно вредан пројекат који подразумева велика улагања, председник општине, господин Белић нам је дао детаљан одговор:
DSCN3932 1600x1200„Ако сада прошетате кроз наша места, већ на први поглед видећете да је и поред постојеће расвете видљивост слаба. Прилично је небезбедно на путевима у вечерњим сатима. Још је озбиљнија чињеница да се ради о старим живиним сијалицама, које припадају превазиђеној технологији и угрожавају животну средину. Ми радимо редовне сервисе, али превише све то кошта и превише се струје троши. Морали смо да учинимо нешто како бисмо побољшали стање. Дотрајалост инсталација и велика потрошња без ефеката, као и застарелост постојећих живиних сијалица условили су потребу за реализацијом пројекта санације уличне расвете. Више пута сам до сада истакао да је мом тиму и мени на првом месту решење озбиљних инфраструктурних проблема са којима се наша општина суочава. Врло озбиљно смо приступили изради пројекта енергетске и економске исплативости. У нове технологије се мора уложити. Нема сумње да је вредност пројекта од 100 милиона DSCN3929 1600x1200динара заиста велика, али велики је и проблем који ћемо на овај начин решити. То ће нам донети на првом месту изузетан квалитет, а потом и заиста велике уштедеу будућности – више од 50% уштеде за електричну енергију. Даћу вам врло сликовит пример: сервисирање старог аутомобила је прилично скупо и редовно стрепите када ће вас нешто издати. Куповина новог је најбоље решење: на почетку уложите средства, али сте на првом месту обезбедили себи безбедност, квалитет и велике уштеде за будући период. Нема више одлагања и склањања проблема под тепих. Ја желим да грађани општине Алибунар заиста с поносом живе и раде овде и да буду задовољни и безбедни, како у својим кућама, тако и на улицама. Ово је за добро свих нас, за нашу безбедност и безбедност наше деце. Као последњи, али не мање битан разлог задовољићемо и естетски сегмент. Сва места на територији наше општине засијаће новим сјајем.
 
DSCN4110 1600x1200Улазећи у овај пројекат општина следи и упуте Владе Републике Србије о друштвено – одговорном пословању и то у више сегмената. Захваљујући новој расвети доћиће до значајне уштеде електричне енергије, а уједно ће ново осветљење бити много квалитетније. На првом месту имам на уму осветљеност саобраћајница, при чему непосредно утичемо на безбедност. Такође, захваљујући примени нових технологија и оствареним уштедама утичемо на заштиту животне средине. Нове натријумове сијалице, које ће већим делом бити инсталиране, емитоваће чак 56,8% мање угљен-диоксида у односу на ове живине које сада имамо. Признаћете да је то заиста од изузетног значаја за еколошки, па и за здравствени аспект. Током радова, максимално ће се користити постојећа инфраструктура која је у одговарајућем стању. И само одржавање нове расвете биће далеко јефтиније од досадашњег, јер нове сијалице имају знатно дужи век трајања и задовољавају све потребне техничке критеријуме за јавну расвету.  Уштеде у електричној енергији су енормне у односу на трошкове које сада плаћамо, тако да ћемо и у том сегменту повратити средства у једном разумном року. Ја сам врло отворено рекао да је штедња на дугорочном нивоу, кроз реализацију економско исплативих пројеката, такође наш приоритет. Ми буџетом којим располажемо домаћински управљамо – дакле сваки уложени динар мора бити у прилог квалитетнијег живота наших грађана, решавања инфраструктурних питања у нашој општини и хватања корака са цивилизованим модерним светом. А наша општина Алибунар сваким даном је одлучна да истраје на том путу и да буде добар пример другима.“
Дакле, по речима председника општине, а и по стању на терену, предстоји нам период модернизације у сваком смислу речи. Захваљујући новом систему расвете, места у нашој општини ће бити лепша, путеви безбеднији, посебно у вечерњим сатима и током смањене видљивости, а уједно ћемо обезбедити вишеструке буџетске уштеде у наредном периоду. 
 
 
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81