gore

  • Baner Optina Alibunar

Дани Милоша Црњанског у Иланџи

У Иланџи се већ две деценије традиционално обележава рођендан једног од највећих великана српске књижевности – Милоша Црњанског. Тако су и ове године у недељу, 25. октобра, поводом 122. године његовог рођења, у оквиру пригодне приредбе окупљени учесници евоцирали успомене на великог ствараоца, који је српском народу у наслеђе оставио више књижевних ремек дела и сведочанстава српске историје.

Иако се Милош Црњански родио у Чонграду у Мађарској, његов отац се са породицом преселио у Иланџу када је он имао свега 3 године, тако да је управо ту провео своје детињство и младост. Одатле је и пошао у бели свет на студије и враћао се оцу Томи и мајци Марини током распуста. У својим делима описао је Иланџу и њене житеље, који се сваке године у октобру сећају овог великог писца.

Значајан допринос у организацији манифестације посвећене Милошу Црњанском дала је Општина Алибунар, на челу са председником Предрагом Белићем. „Милош Црњански је својим стваралаштвом задужио цео српски народ. Захваљујући чињеници да је потекао управо из нашег банатског краја, велика нам је част што смо у прилици да чувамо сећање на њега и његову богату књижевну заоставштину”, рекао је господин Белић. 
Ову приредбу својим присуством увеличали су и проф. др Миле Ломпар – председник Задужбине Милош Црњански, књижевник Рале Дамјановић и магистар књижевности Ново Томић  – издавач Монографије о Иланџи.
Златимир Грубанов, председник Месне заједнице Иланџа, изразио је задовољство добром организацијом манифестације, која је из године у годину све боља, као и наду да ће Иланџани још дуго бранити живот и дело Милоша Црњанског од заборава.
 

Print Email

Baner Pecat 211x81